Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Και ξαφνικά, προέκυψαν μέσα στο κατακαλόκαιρο - όχι τυχαία - τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές δεκάδων φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης. Οι αυξήσεις, που ισχύουν από χτες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 40% δεν ήρθαν από μόνες τους. Εχουν τη βούλα της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς εγκρίθηκαν με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Βέβαια, επιχειρώντας να μετριάσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απόφαση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διευκρίνισε πως οι αυξήσεις είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις παρουσίασε ως ένα αναγκαίο μέτρο στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και, μάλιστα, σε αντιπαράθεση με την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων, την οποία - πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση - προωθούσε η προκάτοχός της.

Η αλήθεια, όμως, είναι ριζικά διαφορετική. Η απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσεται στα πλαίσια μιας πολιτικής, που δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά απ' αυτήν της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Τόσο τότε, όπως και σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία πληρώναν ακριβά - και σήμερα ακόμη ακριβότερα - τα φάρμακα, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, οι εταιρίες εισαγωγής φαρμάκων, μαζί και οι πολυεθνικές - προμηθευτές τους, συσσώρευαν και συσσωρεύουν συνεχώς και μεγαλύτερα κέρδη.

Χαρακτηριστική και αδιαμφισβήτητη γι' αυτό απόδειξη αποτελούν τόσο οι ισολογισμοί με τα κέρδη των εταιριών που δημοσιεύονται κάθε χρόνο, όσο και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, που μας πληροφορεί πως από το 1997 μέχρι το 2001 τα καθαρά κέρδη πέντε μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 2.842%! Και με τις νέες ανατιμήσεις, τα κέρδη όσων ελέγχουν την αγορά φαρμάκου, αναμένεται να απογειωθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα ψευτοδιλήμματα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Αυτό, που πραγματικά ενδιαφέρει το λαό είναι η παροχή φτηνών και καλής ποιότητας φαρμάκων και όχι ποιοι και με ποιο τρόπο θα κατακλέβουν τον ιδρώτα του, όταν βρίσκεται στην ανάγκη της αρρώστιας. Οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι ή οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεισαγωγείς πλασιέδες τους.

Το κυβερνητικό μέτρο της αύξησης των τιμών στα φάρμακα επιδιώκει και στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη τεράστιων κερδών των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτά θέλει να εξασφαλίσει και όχι τις θέσεις εργασίας, όπως δημαγωγικά ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, οι λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις, μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά στην απόφαση της κυβέρνησης και να συντονίσουν τις προσπάθειες απόκρουσης των αντιλαϊκών αυτών μέτρων. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν και πρέπει να εντάξουν τα επιμέρους αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους σε μια ενιαία λογική αντεπίθεσης, για την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, από μια ριζικά διαφορετική εξουσία. Με δυο λόγια, απ' το λαό, για το λαό.

Ενα χαρακτηριστικό, για την ανάγκη αυτή, παράδειγμα, αποτελεί και η χτεσινή αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Μια δημόσια και υπό λαϊκό έλεγχο φαρμακοβιομηχανία μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή φτηνών και καλής ποιότητας φαρμάκων σε όλους. Οπως μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικά τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς στους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χωρίς σάλιο»! (2010-02-03 00:00:00.0)
Τρισεκατομμύρια στους φαρμακοβιομήχανους (2004-07-23 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις «λίπασμα» στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων (2004-07-20 00:00:00.0)
«Ψήνονται» μεγάλες ανατιμήσεις (2003-10-23 00:00:00.0)
Υπό όρους το «πάγωμα» τιμών (2003-10-21 00:00:00.0)
Μαζικές αυξήσεις στα φάρμακα (2002-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ