Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Ανατιμήσεις «λίπασμα» στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων

Ακριβότερα μέχρι 38% πωλούνται από χτες πολλά φάρμακα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που ενέκρινε τις ανατιμήσεις εν γνώσει της ότι πλήττει τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά τους ταμεία και τα κρατικά νοσοκομεία

Παχυλό μποναμά στους ντόπιους και ξένους φαρμακοβιομηχάνους συνιστούν οι νέες τσουχτερές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα που τέθηκαν σε ισχύ από χτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στα συμφέροντα που υπηρετεί, χαρατσώνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, υπονομεύει τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβαρύνει τα καταχρεωμένα κρατικά νοσοκομεία, προς όφελος μιας χούφτας φαρμακοβιομηχάνων, που επιδιώκουν την αύξηση των κερδών τους μέσω της αύξησης των τιμών στα φάρμακα. Οι χτεσινές αυξήσεις, το ύψος των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν και το 40%, είναι ένα ακόμη σημαντικό δώρο των κυβερνώντων στους φαρμακοβιομηχάνους, που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι ανατιμήσεις αυτές, που όπως αποκαλύπτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καταδεικνύουν την κοινή πολιτική γραμμή του δικομματισμού και στο κρίσιμο θέμα της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση δε διστάζει να εγκαλέσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί καθυστέρησε να θέσει σε ισχύ τις ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων! Αναφέρει πως οι αυξήσεις αυτές «ήταν επιβεβλημένες, αφ' ενός μεν λόγω του γεγονότος της συμμόρφωσης προς την ισχύουσα νομοθεσία, αφ' ετέρου δε λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την αναπροσαρμογή των πρωτοτύπων τους»!

Συνολικά, στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές σε 430 αντίγραφα ιδιοσκευάσματα στο 80% των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, 17 προσαρμογές αντιγράφων, μία διόρθωση(!) αρχικής τιμής ιδιοσκευάσματος και 9 αναπροσαρμογές τιμών ήδη εγκεκριμένων και κυκλοφορούντων φαρμάκων. Επίσης στο δελτίο περιλήφθηκαν και 260 νέα φάρμακα.

Τα κέρδη

Την ώρα που οι κυβερνώντες διατείνονται ότι με την αύξηση των τιμών των εγχώριων φαρμάκων θα ενισχυθεί η ελληνική «φθηνή» φαρμακοβιομηχανία έναντι των ξένων πολυεθνικών, προκύπτει πως ντόπιες και ξένες φαρμακοβιομηχανίες συγκεντρώνουν αστρονομικά κέρδη. Το γεγονός αυτό δεν προκύπτει, μόνο, από τα επίσημα στοιχεία από δημοσιευθέντες ισολογισμούς φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Επιβεβαιώνεται και από παλαιότερη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, από τα οποία προκύπτει πως την πενταετία 1997-2001 τα καθαρά κέρδη πέντε μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 2.841,9%!

Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, αποτελεί μία ακόμη δραματική επιβεβαίωση της αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Τα καθαρά κέρδη των πέντε αυτών φαρμακοβιομηχανιών, από τα 3,282 εκατομμύρια ευρώ το 1997, εκτοξεύθηκαν στα 96,555 εκατομμύρια ευρώ το 2001...

  • Στο πλευρό των φαρμακοβιομηχάνων τάσσεται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, αναφέροντας ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία «πράττει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον»!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ