Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Η ΟΒΣΑ καλεί τους ΕΒΕ της Αθήνας να δώσουν δυναμικό «παρών» στην αυριανή συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, κόντρα στο νέο φορολογικό χαράτσι. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και η ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει αύριο στις 7 μ.μ. η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα) ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να χαρατσώσει τους ΕΒΕ με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις για το αυτόματο «κλείσιμο» των βιβλίων. Με ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ, καλώντας τους βιοτέχνες της πόλης να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση, επισημαίνει πως πρέπει «μαζικά να αγωνιστούμε για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, που στόχο θα έχει την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των βιοτεχνών - επαγγελματιών - μικρών εμπόρων και εργαζομένων. Επίσης, η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Πειραιά (ΔΗΚΕΒΕ) καλεί όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή κινητοποίηση προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Με την αυριανή κινητοποίηση η ΟΒΣΑ - εκτός από την αντίθεσή της στη νέα φορολογική επέλαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων - διεκδικεί ένα φορολογικό σύστημα όπου:

  • Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και τα έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία που είναι υποχρεωτικά και πραγματικά. Ελεγχος να γίνεται στη φορολογική δήλωση όταν αυτή κατατίθεται στην εφορία. Καταργούνται οι ανέλεγκτες υποθέσεις, συνάφεια κλπ.
  • Κατάργηση του συντελεστή 25%. Τα κέρδη των ΟΕ και ΕΕ να φορολογούνται στο προσωπικό εισόδημα των μετόχων.
  • Αφορολόγητο 15.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Τα κέρδη των συνεταιρισμών δε φορολογούνται. Φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνεταίρος που προστίθεται στο προσωπικό του εισόδημα.
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πληθωρισμός. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα.
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας που είναι η κύρια μορφή φορολογικής αφαίμαξης των ΕΒΕ και του λαού γενικότερα. Να αλλάξει η ψαλίδα έμμεσων και άμεσων φόρων.
  • Κατάργηση του δημοτικού φόρου 2%.
Η ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά

Η ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά, καλώντας τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους στην αυριανή κινητοποίηση, σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί για ψήφισμα νομοσχέδιο που θα μας υποχρεώνει, με τη μέθοδο του αυτόματου κλεισίματος, να ξαναπληρώσουμε για έσοδα που έχουμε πληρώσει κατά την περίοδο 1999-2002. Και πάλι οι μικροί βιοτέχνες και έμποροι καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτή τη φορά με γαλάζια απόφαση. Το αυτόματο κλείσιμο το πληρώσαμε στην εξαετία 1992-1998, με απόφαση του ΠΑΣΟΚ. Η άδικη οικονομική μεταχείριση, σε βάρος της μικρής μεταποιητικής επιχείρησης, τείνει να πάρει μορφή μόνιμη. Εσοδα, που έχουν φορολογηθεί με την κατάθεση των φορολογικών μας δηλώσεων, καλούμαστε να τα πληρώσουμε για δεύτερη φορά.

Σε μια περίοδο οικονομικής απραξίας, που η μικρή επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαφάνισης, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις αποφάσεις της ΕΕ, υποχρεώνει τους μικρούς ΕΒΕ να καλύψουν οικονομικά ελλείμματα, που δημιουργεί η πολιτική εύνοιας στο μεγάλο κεφάλαιο».

Η ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά καλεί όλους όσοι θίγονται από αυτή την πολιτική, όλους εκείνους που, σαν πιστά υποζύγια, κάθε φορά σηκώνουν τα οικονομικά βάρη μιας άδικης σε βάρος τους πολιτικής, να πούνε όχι δεν πάει άλλο. «Να απαιτήσουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, να μην ψηφιστεί το άδικο φορολογικό νομοσχέδιο», αλλά να εφαρμοστεί «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα θεωρεί ειλικρινείς τις φορολογικές μας δηλώσεις, θα αναγνωρίζει σε 15.000 ευρώ το αφορολόγητο εισόδημα, θα μειώνει δραστικά τους έμμεσους φόρους, θα φορολογεί τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, θα φορολογεί μόνο το μέρισμα του συνεταίρου στους συνεταιρισμούς».

«Μην περιμένουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, να μας λυπηθεί και να μας χαρίσει κανένας τίποτα, αν δεν το επιβάλουμε με τον αγώνα μας. Οτι κερδήθηκε μέχρι τώρα, μόνο με τον αγώνα και την πάλη μας, το κατακτήσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ