Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αρνούνται να δώσουν τζάμπα την παραγωγή τους

Συγκέντρωση διεκδίκησης ικανοποιητικών τιμών πώλησης των προϊόντων τους πραγματοποίησαν χτες οι ροδακινοπαραγωγοί της Λάρισας. Σήμερα αποφασίζουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων

Μονόδρομο αποτελεί η αντίσταση των ροδακινοπαραγωγών στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις των ροδακινοβιομηχάνων να αγοράσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τη φετινή σοδειά. Οι μεταποιητές, με την αβάντα του σχετικού κοινοτικού κανονισμού, δίνουν τιμές στο βιομηχανικό ροδάκινο από 16 μέχρι 22 λεπτά ανά κιλό, όταν πριν από τρία χρόνια οι τιμές παραγωγού ήταν διπλάσιες. Μπρος στην κατάσταση αυτή αντέδρασαν χτες αγωνιστικά οι ροδακινοπαραγωγοί του Τυρνάβου Λάρισας, ενώ αγωνιστική κινητικότητα υπάρχει, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ πάντα, και στην Ημαθία. Από την άλλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει την πολιτική κοροϊδίας των ροδακινοπαραγωγών και χτες ο υφυπουργός Ευαγ. Μπασιάκος έβγαλε άλλη μια ανακοίνωση για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα - ανύπαρκτα - μέτρα της...

Οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας πραγματοποίησαν χτες μαχητική συγκέντρωση, αντιδρώντας στις προθέσεις των μεγαλοβιομηχάνων - κονσερβοποιών να πάρουν «στο τζάμπα» την παραγωγή τους. Με την κινητοποίησή τους οι ροδακινοπαραγωγοί:

  • Απαίτησαν ικανοποιητικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους έτσι ώστε να τους μείνει κάποιο αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
  • Κατήγγειλαν, ως ηθικό αυτουργό για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όχι μόνο δεν περιορίζει την ασύδοτη δράση των μεγαλοβιομηχάνων, αλλά την ενισχύει, όπως έκανε και με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε, με στόχο την αύξηση των κερδών τους.
  • Διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Η περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους θ' αποφασιστεί σήμερα σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων του Νομού Λάρισας που θα γίνει στις 9 π.μ. στο Δημαρχείο Τυρνάβου.

Την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν η χτεσινή αγωνιστική συγκέντρωση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων - Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ενωση Συνεταιρισμών, Ομάδες Παραγωγών κ.ά. - και της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι φορέων του νομού. Και στη σύσκεψη αυτή, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων εξέφρασαν την εμμονή τους να αγοράσουν την παραγωγή ροδάκινου σε τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής, προσφέροντας από 16 μέχρι 22 λεπτά, ενώ το κόστος παραγωγής ροδάκινου φτάνει τα 25 λεπτά το κιλό.

Οι ροδακινοπαραγωγοί διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμιά έκπτωση στο δίκαιο αίτημά τους να πουλήσουν την παραγωγή τους το λιγότερο 40 λεπτά ανά κιλό ροδάκινου, υπενθυμίζοντας στους βιομήχανους ότι ενώ αυτοί θέλουν ν' αγοράσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, πουλούν πανάκριβα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των ροδακινοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ