Αρνηση στελεχών του "ΣΥΝ"
  • ΠΑΣΟΚ: Δημόσιο "όχι" και κρυφή οργή για τη "δουλιά που χάλασε"
  • - Ο Λ. Κύρκος, μιλώντας προχτές στο Ηράκλειο σε εκδήλωση με θέμα Η Ελλάδα σε κρίση, πρότεινε το σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού εξουσίας,ο οποίος θα αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Ο Λ.... - 1995-04-14 00:00:00.0"/> Αρνηση στελεχών του "ΣΥΝ"
  • ΠΑΣΟΚ: Δημόσιο "όχι" και κρυφή οργή για τη "δουλιά που χάλασε"
  • - Ο Λ. Κύρκος, μιλώντας προχτές στο Ηράκλειο σε εκδήλωση με θέμα Η Ελλάδα σε κρίση, πρότεινε το σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού εξουσίας,ο οποίος θα αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Ο Λ.... - 1995-04-14 00:00:00.0" /> Πάλι οι προτάσεις "σύγκλισης" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΣΥΝ"
    Πάλι οι προτάσεις "σύγκλισης"

    "Προσωπική" πρόταση του Λ. Κύρκου, για "ομοσπονδία εξουσίας" μεταξύ ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ", αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τους δύο ενδιαφερόμενους

  • Αρνηση στελεχών του "ΣΥΝ"
  • ΠΑΣΟΚ: Δημόσιο "όχι" και κρυφή οργή για τη "δουλιά που χάλασε"
  • Ο Λ. Κύρκος, μιλώντας προχτές στο Ηράκλειο σε εκδήλωση με θέμα "Η Ελλάδα σε κρίση", πρότεινε το σχηματισμό "ενός νέου συνασπισμού εξουσίας",ο οποίος θα αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και τον "ΣΥΝ". Ο Λ. Κύρκος συνάρτησε αυτή του την πρόταση με τις αναμενόμενες εξελίξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εκτιμά ως καταλυτικές για την αλλαγή του πολιτικού χάρτη. Εκτίμησε ως "περίπου αναπόφευκτη" τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος,διαβλέποντας "βαθιές πολιτικοϊδεολογικές διαφορές στους κόλπους του", καθώς και "διαφορετικές βλέψεις" στελεχών του. Ισχυρίστηκε πως όποτε κι όταν συμβεί η "περίπου αναπόφευκτη" διάσπαση, θα πρέπει να αρχίσει η "συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού σχηματισμού", ο οποίος θα πρέπει να κινείται στα... "δοκιμασμένα" βήματα του σημερινού "ΣΥΝ": Να είναι "ομοσπονδιακού χαρακτήρα" (!), ανοιχτός "σε όσους αποδέχονται την προγραμματική του βάση και τους κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας του", ώστε να "εξασφαλίζονται πλήρως τα δύο ζητούμενα: η αυτονομία των επιμέρους κομμάτων, ομάδων ή τάσεων και η αποτελεσματική τους δράση στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο". Μάλιστα, για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος, ο Λ. Κύρκος έθεσε "βασικό προαπαιτούμενο" όρο στο ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει την "αδιέξοδη γραμμή της απομόνωσης της Αριστεράς", που "επιχειρεί να κρατήσει το δημοκρατικό κόσμο του ΠΑΣΟΚ μακριά από τη συνάντησή του με την Αριστερά".

    Η πρόταση του Λ. Κύρκου, αν και καταβλήθηκαν προσπάθειες να εμφανιστεί ως τελείως προσωπική του θέση εκφρασμένη από παλιά, δεν έγινε καθόλου τυχαία αυτό το διάστημα. Εχει στόχο να προκαλέσει ένα νέο γύρο της "συνεργασιολογίας" μεταξύ των δύο χώρων,η οποία ξεθύμανε το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεδρικής εκλογής και της αναγκαστικής "αντιπολίτευσης" που κήρυξε ο "ΣΥΝ". Ο κύριος στόχος της όμως είναι να προετοιμάσει το έδαφος μέσα στο ΠΑΣΟΚ και το "ΣΥΝ" για το προχώρημα αυτής της συνεργασίας, ασκώντας πιέσεις σε όσα στελέχη του ενός ή του άλλου κόμματος διαφωνούν.Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η έκταση που πήρε χτες το θέμα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με προεξάρχοντες την ημερήσια εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη και τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Γ. Αλαφούζου.

    Εκρηκτικές αντιδράσεις στο "ΣΥΝ"

    Σε επίπεδο των (ενδιαφερομένων) κομμάτων πάντως η "πρόταση Κύρκου" αντιμετωπίστηκε σχεδόν αδιάφορα από το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και από το "ΣΥΝ". Οι δηλώσεις Κύρκου εξέπληξαν τα στελέχη του "ΣΥΝ" όχι όμως και τον πρόεδρό του,ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - ήταν ενήμερος από τον ίδιο τον Λ. Κύρκο λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για την Κρήτη.Οπως ήταν όμως φυσικό, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε χτεσινές του δηλώσεις επανέλαβε τη δημόσια θέση πως το κόμμα του... "δεν πρόκειται να γίνει ποτέ συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ". Παρ' όλα αυτά, χτες τα γραφεία της Κουμουνδούρου έμοιαζαν με ηφαίστειο, καθώς πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος, εμφανώς αιφνιδιασμένα και απορημένα από την εξέλιξη αυτή, καταφέρθηκαν με έντονες εκφράσεις κατά του Λ. Κύρκου και εν θερμώ αντιπαρατέθηκαν με τους ελάχιστους υποστηρικτές της πρότασης. Αυτοί που σήκωσαν το βάρος της υποστήριξής της ήταν κυρίως τα στελέχη του στενού προεδρικού περιβάλλοντος: ο Γρ. Γιάνναρος και ο Ν. Μπίστης.Την αντίθεσή τους στην πρόταση, την οποία χαρακτήρισαν "προσωπική θέση", εξέφραζαν ο Φ. Κουβέλης,ο Π. Κουναλάκης,ενώ ο Π. Λαφαζάνης σημείωνε πως η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι μόνιμα στο στόχαστρο του "ΣΥΝ", γεγονός που δείχνει πως η "αριστερή τάση" κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη είναι με το "πρόβλημα" που ανέκυψε. Κατηγορηματικά αρνητική στάση κρατούν - σύμφωνα με πληροφορίες - στελέχη του περιβάλλοντος της Μ. Δαμανάκη.

    Τους "χάλασε τη δουλιά"

    Το ΠΑΣΟΚ δημόσια εκφράστηκε αρνητικά. Ο Α. Παπανδρέου,ο οποίος δε φημίζεται για τα φιλικά του αισθήματα προς τον Λ. Κύρκο (σ. σ. ποιος ξέχασε τις δηλώσεις του για "επαναστάτες των σαλονιών";), εκφράστηκε ειρωνικά για την πρόταση, σημειώνοντας: "Δεν είχα καιρό να τη δω. Αλλά δεν είδα ποτέ τη δυνατότητα ομοσπονδίας κομμάτων. Δεν ξέρω τι σημαίνει". Η ενόχληση του πρωθυπουργού άλλωστε πηγάζει κι από το γεγονός πως το σενάριο της "πρότασης" προϋποθέτει το δικό του παραμερισμό.Στον αντίποδα βρέθηκαν οι "εκσυγχρονιστές", οι οποίοι διά στόματος Θ. Πάγκαλου επικρότησαν την πρόταση. Ενδεικτική πάντως για τις πραγματικές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν η εκτίμηση ανώτατου κομματικού στελέχους ότι η πρόταση "μας χάλασε τη δουλιά" (σ. σ. δηλαδή τη συνεργασία και τις διαβουλεύσεις των δύο κομμάτων που ποτέ δε σταμάτησαν. Με άλλα λόγια ο Λ. Κύρκος τους "ξεφώνισε").Το ίδιο στέλεχος μιλούσε απλά για το άκαιρο της εξαγγελίας, που ενδέχεται να δώσει επιχειρήματα στους θερμόαιμους πολέμιους της συνεργασίας και να προκαλέσει εσωκομματικές τριβές στους δύο εταίρους. Το βέβαιο είναι πως το "πυροτέχνημα Κύρκου" (κατ' άλλους η "βόμβα Κύρκου") ούτε "τυχαία" έγινε ούτε "απροειδοποίητα". Δεν αποτελεί το κλείσιμο, αλλά τη συντήρηση της συνεργασιολογίας.

    Π. Ζ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ