Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Για μια χούφτα ευρώ...
  • «Καταπίνει» η κυβέρνηση τη θρασύτατη πρόκληση της Κομισιόν να μην εφαρμόσει κανένα νόμο που «εκτελεί» άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος
  • Επιμένει στην «εξεύρεση κοινού τόπου» και προαναγγέλλει την υποταγή της στο όνομα να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια

Μέχρι και τη θρασύτατη πρόκληση της Κομισιόν για κατάργηση του Ελληνικού Συντάγματος, με αφορμή το θέμα του «βασικού μετόχου», «καταπίνει» η κυβέρνηση, στο όνομα μιας «χούφτας ευρώ» από τα κοινοτικά κονδύλια και των «καλών σχέσεων» με τις Βρυξέλλες.

Στην ιταμή αξίωση ενός υψηλόβαθμου τεχνοκράτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην υπάρξει κανένας νόμος που να «εκτελεί» άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, η κυβέρνηση «απαντά» με επίδειξη «διαλόγου», με στόχο την εξεύρεση «κοινού τόπου» και συμπεριφοράς «καλού παιδιού».

Πέρα όμως από το μείζον ζήτημα της εθελούσιας εκχώρησης θεμάτων εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Κομισιόν προκειμένου να κάνει την «κηδεία» του νόμου για το «βασικό μέτοχο», ακριβώς γιατί πλέον θέλει να απαλλαγεί απ' αυτόν, αφού εδώ και καιρό είναι «φίλος» των διαπλεκομένων...

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο του «διαλόγου» και των «παζαριών» με την Κομισιόν, ο γνωστός Αλ. Σάουμπ, γενικός διευθυντής ανταγωνισμού της ΕΕ, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση, στην οποία διατυπώνει ωμά την αξίωσή του να μην υπάρξει κανένας νόμος που να εφαρμόζει το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Ελληνικού Συντάγματος περί ασυμβίβαστου προμηθευτή δημοσίου και κατόχου ΜΜΕ. Αποθρασυμένος από τη μέχρι υποτακτική διάθεση της κυβέρνησης, ο τεχνοκράτης των Βρυξελλών στην επιστολή του αναφέρει επί λέξει: «Και οι δύο εκτελεστικοί της ανωτέρω συνταγματικής διάταξης νόμοι, ήτοι ο προϊσχύσας 3021/2002 (σ.σ. νόμος ΠΑΣΟΚ) και ο 3310/2005, είναι, κατά την άποψη της Επιτροπής, αντίθετοι τόσο με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο όσο και στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο. Επομένως, η αναστολή του νόμου 3310/2005, η μη επαναφορά σε ισχύ του νόμου 3021/2002 και η μη εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής διάταξης με οποιονδήποτε εκτελεστικό νόμο, διοικητική πράξη ή όποιο άλλο μέτρο, θεωρούνται από την Επιτροπή προαπαιτούμενα ώστε να αναγνωρίσει ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα προς συμμόρφωση με την αιτιολογημένη γνώμη». Δε διστάζει μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι η Κομισιόν λειτουργεί ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να ανεχθεί την εφαρμογή ουδεμιάς νομοθεσίας, παράγουσας έννομες συνέπειες επιζήμιες για τους οικονομικούς παράγοντες», δηλαδή τους επιχειρηματίες.

Ακόμα μια φορά χρησιμοποιεί τον εκβιασμό ότι αν η κυβέρνηση δεν καταργήσει κάθε νόμο περί βασικού μετόχου θα προχωρήσει στο «πάγωμα» των κοινοτικών κονδυλίων. Εκτός από την απόρριψη και του νόμου του ΠΑΣΟΚ, η Κομισιόν απέρριψε και το σχέδιο νόμου που έστειλε «στα κρυφά» η κυβέρνηση προς αντικατάσταση του νόμου για το «βασικό μέτοχο».

Στην επιστολή του, που δε δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, αλλά δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», ο αξιωματούχος της ΕΕ έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση μέσα σε πέντε μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση να καταργήσει και το νόμο του ΠΑΣΟΚ.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, που άλλοτε διατυμπάνιζε ότι θα υπερασπίσει το Σύνταγμα, κινείται στη γραμμή της υποταγής στα κελεύσματα της ΕΕ και προσανατολίζεται να καταστήσει «ανενεργό» το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, έστω και αν υπάρχει «κενό νόμου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «η εξεύρεση ενός κοινού τόπου» με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα προδικάζοντας την απόλυτη συμμόρφωση της κυβέρνησης επανέλαβε ότι «δε θα χαθούν κονδύλια».

Σε ερώτηση του «Ρ» αν η κυβέρνηση επιλέγει στο όνομα του «να μη χαθεί ένα ευρώ» από τα κοινοτικά κονδύλια να «εξαφανίσει» κάθε ίχνος εθνικής κυριαρχίας, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε γενικόλογα ότι «σε καμία περίπτωση δεν υποτάσσει κάποιος την εθνική του ανεξαρτησία ή κυριαρχία σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα και αυτή είναι μια πολιτική την οποία ακολουθούν ευτυχώς όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου»...

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε αποτελεί «αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Επιτροπή» και αναφέροντας πως μέχρι να τελειώσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, «αυτή θα μένει ασχολίαστη από την ελληνική πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ