Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σημαντικές συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια
Με σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις έκλεισε η χτεσινή μέρα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέπτεται την Κύπρο. Μαζί της βρίσκονται ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Διεθνούς Τμήματός της και η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Γυναικείου Τμήματος.

Χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε, επίσης, στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), όπου, σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «πολλοί είναι αυτοί που έχουν αντιληφθεί ότι το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν δεν ήταν διχαστικό, αλλά με αυτό επιδιωκόταν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού». Σημείωσε ότι η «καταστροφολογία που επικρατούσε την επομένη του δημοψηφίσματος, ότι δηλαδή το ΟΧΙ θα οδηγούσε τους Ελληνοκυπρίους στο πυρ το εξώτερον και την Κύπρο στην καταστροφή, δεν επιβεβαιώθηκε». Αντίθετα, πρόσθεσε, η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού το ΟΧΙ προβλημάτισε πάρα πολλούς, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν όλα τα προβλήματα του σχεδίου Ανάν. Η Αλ. Παπαρήγα είπε, όμως, ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι φύσει και θέσει εναντίον της δίκαιης λύσης του Κυπριακού και με τίποτε δεν αλλάζει η θέση τους αυτή.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο

Eurokinissi

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο
Η Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε, επίσης, συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους άλλων κομμάτων και μίλησε χτες το βράδυ σε ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ).

Δηλώσεις Δ. Χριστόφια - Αλ. Παπαρήγα

Οπως μας πληροφορεί δελτίο Τύπου του ΑΚΕΛ, μετά τη συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε:

«Καλωσορίζω την συντρόφισσα Παπαρήγα στην Κύπρο και στα Γραφεία του ΑΚΕΛ. Ευχαριστώ και συγχαίρω την ΠΟΓΟ που την έχει προσκαλέσει για τη διάλεξη "Παγκοσμιοποίηση και γυναίκα" και μας έδωσε την ευκαιρία να την έχουμε στην Κύπρο.

Στη συνάντησή μας, όπως ήταν φυσιολογικό, η σ. Αλέκα ενδιαφέρθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα, τις κινήσεις του ΓΓ και ασφαλώς - αυτό είναι φυσιολογικό, μια και είμαστε αδελφά κόμματα - ενδιαφέρθηκε και για τις προετοιμασίες του Κόμματος για τη διοργάνωση του 20ού Συνεδρίου. Ενημερώσαμε και για τη δουλιά μας που σχετίζεται με τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ. Ανανεώθηκε η θερμότητα και η στενότητα των σχέσεων μεταξύ του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ και πάνω σε διεθνή ζητήματα αλλά προπάντων πάνω στο Κυπριακό. Θέλω να ευχαριστήσω την σ. Παπαρήγα και το ΚΚΕ για τη σταθερή θέση αρχών που κρατούν στο Κυπριακό πρόβλημα, όπως εκφράστηκε και στις δηλώσεις της άμα τη αφίξη της στην Κύπρο. Και εμείς παρακολουθούμε τον αγώνα των εργαζομένων της Ελλάδας για υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα από τις πολιτικές που καθορίζονται από τις Βρυξέλλες, αυτά τα δικαιώματα και κατακτήσεις είναι υπό ερωτηματικό και δέχονται επιθέσεις».

Η Αλέκα Παπαρήγα με τη σειρά της δήλωσε:

«Στο πρόσφατο Συνέδριό μας αποφασίσαμε και δώσαμε μια υπόσχεση. Οτι θα αποκτήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη ετοιμότητα και ικανότητα στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας για τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και ταυτόχρονα θα εντείνουμε τις προσπάθειεέ μας και τις διεθνείς μας δραστηριότητες για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και την περιοχή μας. Ενα από αυτά τα ζητήματα ήταν και παραμένει το Κυπριακό. Ειλικρινά δεν το λέω για λόγους αβρότητας, επειδή βρίσκομαι στην Κύπρο. Το θεωρούμε ένα σοβαρό πρόβλημα, ένα αγκάθι του παρελθόντος, που είναι όμως πολύ οξύ ως πρόβλημα και σήμερα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, κατά τη γνώμη μας, έχουν το ίδιο συμφέρον η επίλυση του προβλήματος να ταυτιστεί με την ενιαία ομόσπονδη διζωνική και δικοινοτική Κύπρο. Δεν υπάρχει άλλη λύση και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους. Αυτή η λύση μπορεί να τους ενώσει. Παλεύουμε γι' αυτό το πρόβλημα όχι μόνο για λόγους διεθνιστικής αλληλεγγύης, αλλά και γιατί η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία στην περιοχή, άρα η επίλυση του Κυπριακού θα είναι μια ανακούφιση για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό πρόβλημα για γενικότερους σκοπούς στην περιοχή.

Εμείς μάλιστα ανησυχούμε πολύ περισσότερο για το λεγόμενο σχέδιο εκδημοκρατισμού του αραβικού κόσμου, που έχουν εκπονήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περιοχή - ο Λίβανος και η Συρία είναι στο επίκεντρο. Ενα σχέδιο στο οποίο υπεισέρχονται και δυνάμεις από την ΕΕ, που έχουν και αυτές τα δικά τους συμφέροντα. Οπως και να το κάνουμε, το Κυπριακό αντικειμενικά συνδέεται και με τις συνολικές εξελίξεις. Γι' αυτό και θέλουμε να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση μας για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι μεγάλη η ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ προσκεκλημένη της ΠΟΓΟ. Ο γυναικείος πληθυσμός, ιδιαίτερα οι γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα είναι μια μεγάλη εφεδρεία των κινημάτων γιατί ακριβώς οι γυναίκες είναι διπλά θύματα αυτού που λέγεται νέα τάξη πραγμάτων και από ταξική και από φυλετική πλευρά. Επομένως, η πάλη για τα προβλήματα των γυναικών είναι πάλη για τα προβλήματα των λαών γενικότερα, για καλύτερες συνθήκες ζωής, για τα δικαιώματά τους. Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ και για το γυναικείο πρόβλημα που και εμείς προσπαθούμε να το ανεβάσουμε πιο πολύ μέσα από τη δραστηριότητα του Κόμματος. Χρειάζεται και η διεθνιστική δράση των γυναικών για τα προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική του ιμπεριαλισμού από τον πόλεμο, από την πείνα, από τη βαρβαρότητα γενικά, που κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις.

Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας και τα ταξίδια αυτά μας υπενθυμίζουν και αυτή μας την υποχρέωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ