Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αποστολή ελληνικών αεροσκαφών στο Νταρφούρ του Σουδάν

Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η απόφαση για διάθεση δύο «εξόδων» αεροσκαφών «C-130» στο Νταρφούρ του Σουδάν, στα πλαίσια του NATO, στη συνέχεια άλλων δύο στα πλαίσια της ΕΕ: Εχουμε τόσα πολλά αεροσκάφη διαθέσιμα; Πόση θα είναι η συνολική απουσία και το σύνολο του προσωπικού της αποστολής; Ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας εκεί; Γιατί τώρα με NATO - ΕΕ και όχι νωρίτερα με τον ΟΗΕ;

Είναι γνωστό βέβαια ότι η κατάσταση στο Σουδάν και ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας, στο Νταρφούρ, η κατάσταση είναι οικτρή. Συνολικά, από την Υπατη Αρμοστεία εκτιμάται ότι, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Νταρφούρ, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται στο 1,5 εκατ. Σχεδόν 200.000 Σουδανοί πρόσφυγες - κυρίως από το Δυτικό Νταρφούρ - έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα προς το Τσαντ. Η έλλειψη τροφής, νερού, περίθαλψης, η βία κατά αμάχων, αλλά και οι ένοπλες συγκρούσεις είναι καθημερινά φαινόμενα.

Μετά την ανάδειξη της χώρας σε μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Απρίλη, ανατέθηκε στην Ελλάδα η προεδρία της επιτροπής κυρώσεων για το Σουδάν έπειτα από πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το τελευταίο (για τους εισηγητές) μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους!

Βέβαια οι προσπάθειες του ΟΗΕ για βοήθεια δεν ευοδώθηκαν σε στρατιωτικό επίπεδο. Ετσι η Αφρικανική Ενωση ζήτησε από το NATO παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής προσπάθειας. Η αίτηση έγινε μόλις το Μάη 2005 κι εμείς σπεύσαμε πρώτοι - πρώτοι, αφού η μεταφορά θα γίνει άμεσα (Ιούλη - Σεπτέμβρη).

Καταλαβαίνουμε! Οι Αμερικανοί και οι λοιποί πρόθυμοι συνεργάτες τους είναι απασχολημένοι στο Ιράκ και αλλού. Αλλά οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί του NATO και της ΕΕ πρέπει να βάλουν πόδι και στο Σουδάν με το πλούσιο υπέδαφος. Τώρα σε ρόλο «υποστήριξης», αύριο βλέπουμε... Να λοιπόν ένας ακόμα λόγος που δικαιολογεί τον τίτλο του στρατηγικού εταίρου του πλανητάρχη, που κέρδισε ο πρωθυπουργός της χώρας, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.


Γ. Ν.
Ειδικός συνεργάτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ