Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Σε αναζήτηση «συμβιβασμού» με Κομισιόν
  • Απέφυγε ο Κ. Καραμανλής να αποδοκιμάσει την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υπερασπιστεί την υπεροχή του ελληνικού Συντάγματος
  • Γνώμονας για τις επόμενες κινήσεις ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η συμμόρφωση στη νομιμότητα των Βρυξελλών

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Στην κατεύθυνση του συμβιβασμού με την Κομισιόν κινείται εναγωνίως η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει με το μικρότερο δυνατό κόστος το «μέτωπο» που έχει ανοίξει εξαιτίας του νόμου περί «βασικού μετόχου».

Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αναζητεί τον συμβιβασμό στο πλαίσιο της συμμόρφωσης προς το κοινοτικό δίκαιο και τη νομιμότητα των Βρυξελλών.

Ενισχυτικό της παραπάνω εκτίμησης είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, απέφυγε να υπερασπιστεί την υπεροχή του ελληνικού Συντάγματος έναντι του κοινοτικού δικαίου, ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα - άρα και της απόσυρσης του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» - στην περίπτωση που «στριμώξουν» περισσότερο τα πράγματα, είτε λόγω του παγώματος των κοινοτικών κονδυλίων, είτε λόγω καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δε θα επιτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις με την Κομισιόν υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του είναι «το κατ' εξοχήν κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Φρόντισε μάλιστα να το αποδείξει στην πράξη αποφεύγοντας το παραμικρό αρνητικό σχόλιο για την προχτεσινή προκλητική επέμβαση της Κομισιόν και την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

«Θέλουμε να βρούμε ένα σημείο συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βούλησή του για συμβιβασμό με την Κομισιόν. Παράλληλα, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις και να προδικάσει το μέλλον.

Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «βήμα διαλόγου» στην κατεύθυνση της αναζήτησης «κοινού τόπου» με την Κομισιόν.

«Νομιμοποίησε», επίσης, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας ως φυσιολογική «την ευρωπαϊκή διάσταση των προβλημάτων».

Επανέλαβε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στο παζάρι με τις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να πείσει πως κάνει ό,τι μπορεί για να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα.

Υπάρχει, είπε, ένα θέμα υπεράσπισης του Συντάγματος και του εθνικού συμφέροντος, αφήνοντας ωστόσο να διαφανεί ότι αυτό αφορά στη «διάσωση» του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» ως εργαλείο για την αναδιάταξη των συσχετισμών στο πλαίσιο της πλουτοκρατίας.

«Η διαφάνεια και η μάχη κατά της διαπλοκής είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης», είπε. Αναγνώρισε ότι η «διάσταση απόψεων» με την Κομισιόν αφορά στο ελληνικό Σύνταγμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπερασπίστηκε την υπεροχή του.

Ο Κ. Καραμανλής πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους υπουργούς που έχουν χειριστεί μέχρι τώρα το ζήτημα του «βασικού μετόχου» στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ αποκήρυξε κάθε ιδέα για σύγκρουση με την ΕΕ και υπόθαλψη του «ευρωσκεπτικισμού».

Θα ήταν υπερβολικό, τόνισε, ένα κόμμα που κατ' εξοχήν εκφράζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό να έχει σκέψεις ή θα οδηγούσε τη χώρα σε ευρωσκεπτικιστικές αντιδράσεις.

Απαντώντας στην «κριτική» που ασκείται από οικονομικά συμφέροντα ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε το νόμο για τον «βασικό μέτοχο» γιατί αντιμετωπίζει φαινόμενα «στρέβλωσης του ανταγωνισμού και άνομης επιρροής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Βρυξέλλες υπαγορεύουν το νέο νόμο! (2005-05-04 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένη «ήττα» (2005-04-21 00:00:00.0)
Προκλητική παρέμβαση Κομισιόν (2005-03-23 00:00:00.0)
Σήμερα η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων (2005-03-22 00:00:00.0)
«Βασική» ...μοιρασιά της πίτας (2005-03-17 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη αγροτική διαδήλωση στις Βρυξέλλες (1999-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ