Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρηματοδότηση και έλλειψη μόνιμου προσωπικού

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο εξαιτίας της έλλειψης μόνιμου προσωπικού και της υποχρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους των σωματείων των διοικητικών υπαλλήλων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ).

Περιγράφοντας την κατάσταση στο ΟΠΑ, οι διοικητικοί υπάλληλοι τόνισαν ότι οι μισοί εργαζόμενοι (περίπου 200) είναι συμβασιούχοι, αμείβονται με 600 ευρώ περίπου το μήνα και δε λαμβάνουν δώρα και επιδόματα. Αυτό προέκυψε από την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (και την εφαρμογή της από τις διοικήσεις του ιδρύματος) να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό με συμβασιούχους.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην ανάγκη αντίδρασης σ' αυτή την κατάσταση και τη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σχετικά με το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητα των αιτημάτων του, αλλά δύσκολα συνειδητοποιούν τα ΔΣ των συλλόγων και οι εργαζόμενοι την ανάγκη και της δικής τους συμμετοχής σ' αυτόν τον αγώνα.

Αναδείχτηκαν, επίσης, πλευρές των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση που επηρεάζουν και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι όταν μπει στα Πανεπιστήμια το κριτήριο του κέρδους, τα ιδρύματα θα απασχολούν λιγότερο προσωπικό και με πιο ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρύτανη του ΟΠΑ, Γ. Βενιέρη. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ