Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενας αιώνας σκουπίδια...

«Επειδή αι δύο αρχαί, Κυβερνητική και Δημοτική, δεν συνεφώνησαν εις τίνα ανήκει να καθαρίζη τας κυριωτέρας της πρωτευούσης οδούς παρακαλούνται οι κάτοικοι των Αθηνών να μετοικήσωσιν ες άλλο μέρος μέχρι του Νοεμβρίου μηνός, ότε η Βουλή θέλει λύσει το ζήτημα, τότε δε να επιστρέψωσι διά να πληρώσωσι τους φόρους».

Αυτά σχολίαζε σαρκαστικά πριν από 100 και πάνω χρόνια ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας», που έκανε πάταγο στην εποχή του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Ιερά Σύνοδος τον αφόρισε, ενώ συνεχίστηκε ο πόλεμος από ανθρώπους του «πνεύματος».

Εναν αιώνα και περισσότερο από τότε, τα σκουπίδια, μαζί με τις βροχές πλημμυρίζουν την Αθήνα. Οι χωματερές έχουν κορεσθεί, ανακύκληση δε γίνεται, νέοι χώροι δε βρίσκονται και οι αρμόδιοι, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο, όπως τόσο καλά τα σχολίαζε ο Ροΐδης.

Αντί λοιπόν για τη μετακόμιση των σκουπιδιών, μένει η ειρωνική παρότρυνσή του για τη «μετοίκηση» των πολιτών εκτός των ορίων της Αττικής. Η ευθύνη της πολιτείας είναι βεβαιωμένη. Παραμένει, όμως, στο ακέραιο και η ευθύνη των πολιτών.

Υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν στο άνοιγμα μιας νέας χωματερής, επειδή θα γειτονεύει με την περιοχή που μένουν. Υπάρχουν άλλοι, που σκορπίζουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν. Που δε χρησιμοποιούν σακούλες, που δε διαχωρίζουν τα χρήσιμα γυαλιά, χαρτιά κ.ά. που μπορεί να ανακυκλωθούν.

Κορυφαία παραμένει η ευθύνη της πολιτείας, το ανύπαρκτο πρόγραμμα, η σταγονομετρική χορήγηση πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, η διασπορά και επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Τελικά τα λόγια του Εμμανουήλ Ροΐδη ισχύουν ακόμη. Μήπως πρέπει να μετοικήσουμε σε άλλο πλανήτη;


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ