Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προαναγγελία αντιλαϊκής καταιγίδας
  • Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων και οι έμμεσοι φόροι
  • Πρώτη γεύση για το τι σημαίνει «αναθεωρημένο» Πρόγραμμα Σταθερότητας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων με έμφαση στις φορολογικές επιδρομές, προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, δίνοντας έτσι ταυτόχρονα και το μέτρο της συμμόρφωσης στο «αναθεωρημένο» Σύμφωνο Σταθερότητας.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός άφησε, για πρώτη φορά, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων, και μάλιστα άμεσα, επικαλούμενος την «κακή κατάσταση» των δημόσιων οικονομικών.

Η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι «κορυφαία προτεραιότητα» για την κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε αν θα πάρει νέα μέτρα, και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα είναι φυσικό να υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός σε αναζήτηση τρόπων που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Απαντώντας αμέσως μετά στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει έμμεσους φόρους σε ποτά και τσιγάρα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαγγελία τους:

«Είναι φυσικό το υπουργείο Οικονομίας να είναι σε ένα διαρκή προβληματισμό πώς από τη μία θα αντιμετωπιστεί η δημόσια σπατάλη και πώς από την άλλη θα διευρύνει τη φορολογική βάση».

Προκειμένου να αποφύγει ένα νέο «κύμα» κοινωνικών αντιδράσεων, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επαναλαμβάνοντας το γνωστό παραμύθι ότι τάχα η κυβέρνηση επιδιώκει «να μη μετακυλίσει τα βάρη στους πολίτες», ή ότι θα γίνει πιο ανώδυνα η μείωση του ελλείμματος μέσω της περιστολής της σπατάλης και των δημόσιων δαπανών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ικανοποιητική την παράταση της χρονικής διάρκειας που δίνει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ελλάδα, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό δε θα επηρεάσει την ένταση της επερχόμενης αντιλαϊκής καταιγίδας. «Προέχει η μείωση του ελλείμματος και του χρέους».

Γενικότερα για το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχτηκε, την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική για την Ευρώπη» γιατί «αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας» και, από την άλλη, «δίνει απαραίτητα στοιχεία ευελιξίας». Καυχήθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τις θέσεις της, οι οποίες προφανώς δεν είχαν καμιά σχέση με την αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλχημείες» για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (2013-04-13 00:00:00.0)
Κόβουν και τα ελάχιστα από άνεργους και νοσοκομεία (2010-11-15 00:00:00.0)
Στην τελική «κρησάρα» της ΕΕ (2007-03-29 00:00:00.0)
Δύο μαστίγια ενάντια σε λαούς - νεολαία (2005-04-14 00:00:00.0)
Ξεκινάει το αντιλαϊκό πογκρόμ (2005-03-24 00:00:00.0)
Αλλοθι για σκληρότερη λιτότητα (2004-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ