Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Στην τελική «κρησάρα» της ΕΕ

Στους επόμενους μήνες περιμένει το οικονομικό επιτελείο την άρση της επιτήρησης, που στηρίζεται στα «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκά μέτρα

Κάτω από την τελική «κρησάρα» βάζει το κονκλάβιο της ΕΕ τα «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκά - φορολογικά και άλλα - μέτρα που πήρε στο προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναμένει πλέον την άρση από το καθεστώς «επιτήρησης».

Ηδη από το Δεκέμβρη του 2006 η κυβέρνηση έχει καταθέσει το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2006-2009», στο οποίο καταγράφουν καταλεπτώς το έργο τους με εκτενή αναφορά στον τομέα της αύξησης των έμμεσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, με τους οποίους κλείνουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού και τα ελλείμματα.

Μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία, στις αμέσως επόμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομίας αποστέλλει στις Βρυξέλλες τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2006, το οποίο καταγράφεται στο 2,6%, όσο δηλαδή και στο «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας». Η εξέταση των στοιχείων από το κοινοτικό κονκλάβιο και τη Γιούροστατ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 του Απρίλη, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν πρόκειται, από πλευράς ΕΕ, να υπάρξουν επιφυλάξεις ή άλλες αιτιάσεις για την «ειλικρίνεια» των στοιχείων. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της ΕΕ θα βάλουν στο στόχαστρο τη «διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής», το κατά πόσο δηλαδή η κυβέρνηση ΝΔ θα διατηρήσει σταθερά τη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής στη βάση της «στρατηγικής της Λισαβόνας». Επί του συγκεκριμένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει στις 7 Μάη με το κείμενο των «εαρινών προβλέψεων». Οι κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν ότι θα υπάρξει ειδική μνεία στο αναθεωρημένο ΑΕΠ (αυξήθηκε πάνω από 25%), γεγονός βέβαια που θα σημάνει πρόσθετες αναδρομικές εισφορές της χώρας προς τα κοινοτικά ταμεία, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη γνώμη του κοινοτικού κονκλάβιου σε ό,τι αφορά τη «διατηρησιμότητα» του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 16 του Μάη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (υπουργοί Οικονομίας) την άρση της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος». Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για τις 5 του Ιούνη 2007. Η κυβέρνηση ΝΔ ετοιμάζεται - αν όλα πάνε καταπώς τα υπολογίζει - να θριαμβολογήσει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Σε κάθε περίπτωση η όποια «επιτυχία» τους στηρίχτηκε πάνω στην υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων με αντίστοιχα «μόνιμου χαρακτήρα» εισπρακτικά μέτρα. Στο «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας», ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν στην ΕΕ πως τα παραπανίσια φοροέσοδα από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα φτάνουν στα 115 εκατ. ευρώ για το 2006 και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα αρχικά για το 2007. Τα πρόσθετα φοροέσοδα από τα τσιγάρα διαμορφώνονται σε 80 εκατ. ευρώ το 2006 και σε 175 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ από τα αυξημένα τέλη κινητής τηλεφωνίας θα εισπράξουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ