Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα αγροτών της Αχαΐας

Οι μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες στην Αχαΐα από την έντονη χαλαζόπτωση είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Τ. Τσιόγκας.

Οπως αναφέρουν, οι ζημιές αφορούν στις καλλιέργειες πατάτας, ελιάς, σταφίδας κλπ, στους Δήμους Λαρίσσου, Μόβρης, Δύμης, Ωλενίας και Φαρρών. Και τονίζουν:

«Η πρόωρη ανάπτυξη και ανθοφορία, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, μεγάλωσε το πρόβλημα και πλέον θεωρείται βέβαιο πως στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει μηδενική παραγωγή. Είναι επιβεβλημένη η άμεση διενέργεια εκτίμησης των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ και ο καταλογισμός των ανάλογων αποζημιώσεων. Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει την απόδοση στο 100% της ζημιάς και τα ποσοστά που καταλογίζει στους παραγωγούς, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων κάτω και από το κόστος.

Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί στο ελάχιστο, που η χώρα μας πληρώνει τεράστια ποσά για εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, χρειάζεται να δοθεί ουσιαστική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να παράγουν.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατά πάγια τακτική τους, επικαλούνται τους κανονισμούς της ΕΕ, αποσιωπώντας όμως ότι σε αυτούς τους κανονισμούς έχουν βάλει την υπογραφή τους και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση εκτίμηση των ζημιών, την απόδοση αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και τη γενικότερη ενίσχυσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσει το ξεκλήρισμά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ