Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ - ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αξιώνουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Αξιοποιώντας το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΛΠΕ, ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, τους διαβεβαίωσε τους συνέδρους για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως επιτάσσει η στρατηγική της Λισαβόνας

Πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο των αντιδραστικών μέτρων που απεργάζονται οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ υπό τον όρο «ευελφάλεια» (flexicurity), απαιτούν τα «αφεντικά» των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τις αξιώσεις αυτές διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων (ΣΕΛΠΕ) Θ. Βάρδας, κατά το άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου του Συνδέσμου με θέμα «2007 - 2017: Η πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική προοπτική για την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία». Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε λόγο για αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, με τρόπο ώστε έμφαση να δοθεί στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του εμπορίου.

«Αποτελεί σοβαρή οικονομική παθογένεια και αναπτυξιακό αναχρονισμό η εμμονή της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών καρτών στην προσπάθεια διατήρησης θέσεων εργασίας στους κλάδους της γεωργίας και της βιομηχανίας εντάσεως εργασίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο επικαλέστηκε ως «επιτυχημένο» το μοντέλο της Δανίας, αναφερόμενος στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη σταδιακή απελευθέρωση των απολύσεων!

Αξιοποιώντας το ίδιο βήμα, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας Σ. Τσιτουρίδης, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του ΣΕΛΠΕ για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η ανταγωνιστικότητα, όμως, δεν είναι απλώς ένας στόχος της Λισαβόνας αλλά και ο πυρήνας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε όλη την Ευρώπη». Παράλληλα, ο υπουργός τάχτηκε υπέρ της προώθησης νέων ανατροπών και στο εργατικό δίκαιο όπως αυτές προωθούνται με την «Πράσινη Βίβλο» σημειώνοντας πως «ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου είναι μια διαδικασία προσαρμογής στη σύγχρονη πραγματικότητα», δηλαδή, στη ζούγκλα που έχει επιβάλει το μεγάλο κεφάλαιο. Και υποστήριξε ότι «η προώθηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας είναι επιβεβλημένη σήμερα». Οπου βέβαια προώθηση της ευελιξίας «σημαίνει προώθηση νέων μορφών οργάνωσης της εργασίας, προώθηση της διά βίου μάθησης και της καλλιέργειας της νοοτροπίας για τη διά βίου προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες»..!

Τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και εκείνα που δρομολογεί, με στόχο τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και στον τομέα του εμπορίου ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου μιλώντας στο συνέδριο των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Δεν παρέλειψε, δε, σε αρμονία με τις επιταγές των μεγαλοεργοδοτών των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών να επικαλεστεί με τη σειρά του τη στρατηγική της Λισαβόνας, κάνοντας λόγο για «ευελιξία της αγοράς εργασίας» «που θα πρέπει να συνδυαστεί με την εργασιακή ασφάλεια και την αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων αναφερόμενος σε μια σειρά από μέτρα που στην πραγματικότητα μετατρέπουν τη δημόσια διοίκηση σε μοχλό ανάπτυξης των κερδών των επιχειρήσεων.

Για μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο το κράτος θα εγγυάται τη... συνύπαρξη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος, παραβλέποντας σκοπίμως το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβαλαν τα θεμέλια της πολιτικής της γιγάντωσης των μονοπωλίων και της περιθωριοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ