Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σαν χτες - το ... 1909!

Αλλά και στη χώρα μας οι διαπιστώσεις για τη φυματίωση είναι οι ίδιες με εκείνες που έγιναν το 1909 απ' τον υφηγητή της Γενικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Πέτρο Ροντόπουλο σε συνέδριο της τότε εποχής: «Οφείλομεν, έλεγε, όμως να παρατηρήσωμεν ότι καίτοι εσμέν εφωδιασμένοι δι' απάντων των διαγνωστικών μέσων, ουδέν ήττον δι' αγνώστους λόγους αμελούμεν συχνάκις την βεβαίωσιν της φυματιώσεως. Εντεύθεν δε πολλά τα κενά προκύπτουσιν εν τη συντάξει των σχετικών προς την φυματίωσιν στατιστικώς πληροφοριών, κενά άτινα ουσιωδώς αλλοιούσι τα εξαγόμενα αποτελέσματα».

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη φυματίωση στη χώρα μας είναι αναξιόπιστα κυρίως γιατί δε δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις παρά του ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα διάγνωσης και θεραπείας» τονίστηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της σημερινής μέρας που είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά της φυματίωσης.

Εκατό χρόνια στασιμότητας δηλαδή στην καταγραφή της νόσου. Κι ύστερα οι ταγοί μας κοκορεύονται για την ευρωπορεία της χώρας.

ΥΓ.: Τη μελέτη του Πέτρου Ροντόπουλου ανακάλυψε ο Π. Μπεχράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι. Ευτυχώς, δηλαδή, που υπάρχει και το Μοναστηράκι για να... αποδεικνύει τις προόδους μας σε κρίσιμους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ