Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαϊκή οικονομία: επίκαιρη και εφικτή

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους φοιτητές

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους φοιτητές, η οποία περιστράφηκε γύρω από τις προϋποθέσεις εφαρμογής της Λαϊκής οικονομίας και αποσαφήνισε πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ.

Οι φοιτητές ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς η Λαϊκή οικονομία θα αλλάξει την καθημερινή ζωή των νέων. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η ίδια η συμμετοχή στο κίνημα δίνει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει ο νέος τις δυσκολίες της ζωής. Η πρόταση του ΚΚΕ, επισήμανε, δεν είναι μόνο για το αύριο, είναι με προοπτική το αύριο και θα φέρει κατακτήσεις και σήμερα. Ανέπτυξε μια σειρά πλευρές της καθημερινής ζωής που σε συνθήκες Λαϊκής οικονομίας είναι διαφορετικές, φέρνοντας και παραδείγματα από την εμπειρία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όπως ο λαϊκός αθλητισμός, η παροχή ολοκληρωμένης μόρφωσης και η σταθερή δουλιά. Σημειώνοντας ότι ένα σύνολο προτάσεων του ΚΚΕ αφορά και έμμεσα το παιδί και τον νέο, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της ευημερίας της οικογένειας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα, σε ερώτηση κατά πόσον είναι εφικτή η αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας στην Ελλάδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η ανάγκη για αλλαγή υπάρχει αντικειμενικά, παραθέτοντας το παράδειγμα της Κούβας, που όχι μόνο δε χάθηκε αλλά το γεγονός ότι στέκεται όρθια δίνει δύναμη στα κινήματα των λατινοαμερικάνικων χωρών. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα βρήκαν επίσης τη θέση τους στη χτεσινή συζήτηση και η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το μέτωπο στη Βενεζουέλα κέρδισε την πλειοψηφία στο επίπεδο του κοινοβουλίου, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι κέρδισε και σε επίπεδο κοινωνικό. «Είναι μια μάχη σε εξέλιξη που θα κριθεί από την παρέμβαση του λαού για ριζικές αλλαγές» επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποσαφήνιση της έννοιας της ανταγωνιστικότητας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι μια κούρσα στην οποία παίρνουν μέρος οι κεφαλαιοκράτες, ενώ αποτελεί καθαρά ταξικό δείκτη. Σημείωσε δε ότι όταν μια χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική, αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιοκράτες γίνονται πιο ισχυροί ενώ οι εργαζόμενοι πιο εκμεταλλεύσιμοι.

Επιπλέον, μέσα από τις ερωτήσεις των φοιτητών δόθηκε η δυνατότητα στην Αλ. Παπαρήγα να αναπτύξει περισσότερο τα ζητήματα των συνεταιρισμών και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Η σημασία κι επικαιρότητα της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, ήταν το θέμα που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη χτεσινή συζήτηση. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι και αστοί οικονομολόγοι αντιλαμβάνονται την ορθότητα των αναλύσεων του Μαρξ και παραίνεσε τους φοιτητές να αντιπαραθέτουν στη διδασκαλία των αστικών θεωριών τη μαρξιστική πολιτική οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ