Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Ο δικομματισμός στέλνει την αξιοκρατία στο απόσπασμα

Δυσαρέσκεια επικράτησε και φέτος μετά από τις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Ισως το 2004 τα πράγματα να ήταν πιο ήπια: κάτι η πρωθυπουργική εντολή για σεμνότητα κλπ, κάτι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους είχαν μεγάλη εμπλοκή οι ΕΔ, κράτησαν τους τόνους χαμηλά. Φέτος όμως δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Οι «ημέτεροι» έπρεπε να απολαύσουν επιτέλους τους καρπούς, που σε άλλα χρόνια στέρησαν σε άλλους ομοδόξους τους (τώρα αποστράτους) οι πασοκικές αποφάσεις.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα βέβαια υπάρχει χώρος δραστηριότητας σε επιμέρους «ομοιόχρωμες» ομάδες, σε μεγάλα ή μικρότερα οικονομικά τζάκια, αλλά και φιλικές - οικογενειακές ομαδούλες. Ολες αυτές οι ομάδες διαγκωνίζονται μεταξύ τους κάθε χρόνο, προκειμένου να προωθήσουν τους εκλεκτούς τους. Ενώ λοιπόν οι νεότεροι αξιωματικοί παρακολουθούν με απορία τα τεκταινόμενα (δηλαδή αξιωματικούς κατά γενική ομολογία άξιους να αποστρατεύονται), οι μεγαλύτεροι τα ξέρουν όλα αυτά και αναλόγως με τη συνείδησή τους, τις πεποιθήσεις τους και τις προσβάσεις που διαθέτουν, προσπαθούν ή όχι να... επιβιώσουν.

Αυτή είναι η κατάσταση (και το πνεύμα) που έχει διαμορφώσει ο δικομματισμός στους Ελληνες αξιωματικούς που μπήκαν στις σχολές του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, από τη μεταπολίτευση και μετά. Για δεκαετίες μπολιάστηκαν οι τάξεις των αξιωματικών με τους κομματικά και «οικογενειακά - φιλικά» ημέτερους. Οι διασυνδέσεις αυτές τους ακολούθησαν σε όλη τους τη σταδιοδρομία και αναλόγως επωφελούνταν κάθε φορά: καλές (οικονομικά ή επιτελικά) θέσεις. Βέβαια, υπήρξαν και άτομα με φιλοδοξίες, που έδωσαν γην και ύδωρ και στους δύο πόλους του δικομματισμού. Την ίδια τακτική (χείρα φιλίας και προς τους δύο) τήρησαν και τα οικονομικά τζάκια.

Ετσι λοιπόν συνήλθαν και φέτος τα «κατά νόμον» συμβούλια κρίσεων, αφού πήραν τις σχετικές οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας. Φυσικά, είναι κατανοητό έως και θεμιτό, κάποιες επιθυμίες του εκάστοτε υπουργού να λαμβάνονται υπόψη, και τα συμβούλια να υλοποιούν κατά το λοιπό (μεγάλο) μέρος τις ετήσιες κρίσεις. Ο υπουργός όμως προηγουμένως άκουσε τις συμβουλές αυτών που κρατούσαν τα «μαύρα τεφτέρια» με τη δράση των αντιπάλων, εκείνων με αδιευκρίνιστες πεποιθήσεις (πάντως μη ημέτερων), αλλά και όσων θεωρήθηκε ότι ευνοήθηκαν από το πασοκικό κατεστημένο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των «διαδικασιών»; Η αξιοκρατία στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι αδικημένοι των πιο πάνω κατηγοριών, που δεν κρίθηκαν όμως από τα συμβούλια αποστρατευτέοι, επειδή υπήρχαν άλλοι πιο άξιοι να προαχθούν, είναι πάμπολλοι. Το ακατανόητο όμως είναι, πώς τα συμβούλια μπορούν να αποστρατεύουν (διαχρονικά) συναδέλφους τους, που είναι αντικειμενικά και ιδιαίτερα με βάση την κρίση των νεότερων αξιωματικών, καθ' όλα άξιοι και ως αξιωματικοί και ως άνθρωποι.

Καταστάσεις σαν και αυτές τις τελευταίες, δεν είναι δυνατό να δικαιολογηθούν στο βωμό καμιάς σκοπιμότητας. Είναι εξευτελισμός. Την κύρια ευθύνη βέβαια για τη γενικότερη κατάσταση, που διαμορφώνει αξιωματικούς έτοιμους να θυσιάσουν την αξιοπρέπειά τους, είτε ψάχνοντας για πολιτικό «στήριγμα», είτε κρίνοντας αποκλειστικά κατ' εντολή, φέρουν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.


Γ. Ν.
μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ