Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο «ανελεύθερος» σοσιαλισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει απ' το 1996 ότι η καταστροφή των κρατικών συστημάτων υγείας - και ιδιαίτερα της πρόληψης - στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες θα σημάνει τη σφοδρή επιστροφή των νοσημάτων που είχαν εξαφανιστεί και μεταξύ των άλλων έφερε ως παράδειγμα τη φυματίωση.

Δέκα χρόνια μετά ο απολογισμός είναι θλιβερός. Οπως είπε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μ. Τουμπής, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης κατά της Φυματίωσης, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ η αύξηση της φυματίωσης ήταν 6-12% (92 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), όταν στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,6% (11 κρούσματα/100.000 κατοίκους). Επίσης στην Κεντρική Ευρώπη υπήρξε μια μείωση 2-6% (41/100.000 κατοίκους), ενώ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπήρξε αύξηση 5%.

Από τις κυριότερες αιτίες του φαινομένου - όπως έλεγε στη στήλη ο Μ. Τουμπής - είναι η εμφάνιση της φτώχειας, η αλλαγή του τρόπου ζωής, η κατάσταση στις φυλακές και η εγκατάλειψη της πρόληψης.

Μελαγχολικές οι διαπιστώσεις απ' τις ανατροπές του -ανελεύθερου όπως τον κατηγορούσαν - σοσιαλισμού. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να μπει φρένο στην κεφαλαιοκρατική ασυδοσία, όπως αυτή εκφράζεται στα πλαίσια της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ