Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Και αυτόνομα και με συνεργασίες στις τοπικές εκλογές

Με διάθεση να μη διαταραχτούν οι εσωκομματικές ισορροπίες καταρτίστηκε η εισήγηση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ για την τακτική του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η οποία συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία και οδεύει για έγκριση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, η οποία συνεδριάζει στις 2 του Απρίλη. Η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΠΓ, ωστόσο ο Σπ. Λυκούδης κατέθεσε δική του, ενώ με επιφυλάξεις έγινε δεκτή ως βάση συζήτησης από τους «ανανεωτές».

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης πετά το μπαλάκι της επιλογής τού αν και με ποιους θα συνεργαστούν στις δημοτικές κινήσεις, συστήνοντας ίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση όπου υπάρχουν, στη βάση των τοπικών προβλημάτων, παραγνωρίζοντας ότι τα κύρια προβλήματα της ΤΑ δεν είναι τοπικά αλλά άπτονται κεντρικών πολιτικών επιλογών. Στις νομαρχίες και στις μεγάλες πόλεις επιδίωξη θα είναι η αυτόνομη κάθοδος, χωρίς κι εδώ να αποκλείονται οι συνεργασίες.

Η πρόταση αυτή ελάχιστα διαφοροποιείται από την τακτική του ΣΥΝ τα προηγούμενα χρόνια, παρότι ο Αλ. Αλαβάνος θα επιθυμούσε το αντίθετο για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν με την εικόνα που θέλει να φιλοτεχνήσει για το ΣΥΝ. Η δυστοκία αποκλεισμού ρητά και κατηγορηματικά συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται μόνο στο στο ότι σ' αυτή την περίπτωση θα προκαλούνταν σφοδρές εσωκομματικές αναταράξεις, έχει να κάνει και με το φόβο της απώλειας θέσεων στην Αυτοδιοίκηση.

Να θυμίσουμε ότι στο συνέδριο του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Φλεβάρη του 1997 είχε αποφασιστεί ότι «ο ΣΥΝ αποκλείει κεντρικές πολιτικές συμφωνίες» αλλά «τα αυτοδιοικητικά και τοπικά κριτήρια αποτελούν και το πλαίσιο διαμόρφωσης σε κάθε περιοχή της εκλογικής τακτικής». Ακόμα, «άμεση επανενεργοποίηση, ανασύνταξη και σύσταση αυτόνομων Δημοτικών και Νομαρχιακών κινήσεων». Ενώ ένα χρόνο αργότερα τον Μάρτη του 1998 και μπροστά στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, η ΚΠΕ του ΣΥΝ επικύρωσε τις αποφάσεις του Συνεδρίου, προτρέποντας τις δυνάμεις του ΣΥΝ σε «συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο στις εκλογές» και συστήνοντας η όποια απόφασή τους για αυτόνομη κάθοδο ή συνεργασία να διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης. Σ' αυτές τις εκλογές ο ΣΥΝ κατήλθε αυτόνομα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, ενώ συνεργάστηκε σε δεκάδες δήμους και νομαρχίες με το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ