Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο,τι παράγει ο εργαζόμενος να γίνει λαϊκή περιουσία

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μίλησε σε εκδήλωση με θέμα: «Η λαϊκή οικονομία και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών»

Μια οικονομία όπου ό,τι παράγεται από το μόχθο των εργαζομένων θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, όπου θα υπάρχει κεντρικός επιστημονικός και δημοκρατικός σχεδιασμός και, φυσικά, λαϊκός κοινωνικός έλεγχος, μια κοινωνία αντίστοιχα που θα καλλιεργεί ηθικές, πολιτιστικές, φιλοσοφικές αξίες που θα υπηρετούν τον άνθρωπο περιέγραψε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε και μίλησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με εργαζόμενους κι έπειτα με τον πρύτανη του ιδρύματος και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ το μεσημέρι μίλησε σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τη λαϊκή οικονομία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας. Οσο για τη σημασία μιας τέτοιας συζήτησης σήμερα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Η απάντηση στα σημερινά προβλήματα είναι να ετοιμαστεί ο λαός για την ανατροπή της εξουσίας».

«Κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, συνεταιριστικοποίηση εκεί όπου υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση, απεγκλωβισμός από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εργατικός λαϊκός έλεγχος, κοινωνικός έλεγχος, λαϊκή εξουσία, διεθνοποίηση της πάλης, ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες χώρες και κινήματα». Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή οικονομία που ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή ομιλία της.


Συγκεκριμένα είπε: «Λαϊκή οικονομία σημαίνει: Ο,τι παράγεται, ό,τι αναπτύσσεται, ό,τι γίνεται το απολαμβάνει ο λαός, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Πλήρης απασχόληση, δωρεάν Παιδεία, δωρεάν Υγεία. Δε συνυπάρχει κεφάλαιο με την Παιδεία και την Υγεία».

«Σημαίνει - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - ότι ο πλούτος που υπάρχει σ' αυτή τη χώρα, που έχει διαμορφωθεί με τη μορφή του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, με τη μορφή των εργοστασίων ενέργειας, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, λιμανιών, αεροδρομίων, επιχειρήσεων φυσικού αερίου, ο ορυκτός πλούτος, τα ψάρια, οι θάλασσες με ό,τι βγάζουν κτλ., όλα αυτά θα γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία, λαϊκή περιουσία. Ο,τι έχει αναπτύξει ο καπιταλισμός - γιατί υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη - θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Οχι γιατί είμαστε ανθρωπιστές, αλλά γιατί τα 'χει παράγει ο εργαζόμενος, δεν τα παράγει το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο, φτιάχνει κεφάλαιο, τον μισθώνει κτλ., είναι γνωστά. Επομένως, όλα τα βασικά μέσα παραγωγής και τα συγκεντρωμένα κι ο πλούτος γίνονται λαϊκή περιουσία.

Δεύτερον. Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιομορφία σε σχέση με άλλες χώρες: Εχουμε μικρή παραγωγή και μικρή ιδιοκτησία, μικρό κλήρο. Εμείς δε λέμε ότι όλα θα απαλλοτριωθούν. Οι μικροϊδιοκτήτες στην αγροτική παραγωγή και σε ορισμένους άλλους τομείς δε θα απαλλοτριωθούν, αλλά θα διαμορφώσουμε δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα έναν άλλο ατελή κοινωνικοποιημένο τομέα με τη μορφή των συνεταιρισμών, όπου εκεί συνδυάζεται ο ατομικός παραγωγός με τη συλλογική παραγωγή στα πλαίσια του συνεταιρισμού». Επισημαίνοντας τη διαφορά από τους συνεταιρισμούς που δημιουργήθηκαν στον καπιταλισμό διευκρίνισε: «Εμείς μιλάμε για μια συνεταιριστική ιδιοκτησία που την εφοδιάζει ο κοινωνικοποιημένος τομέας παραγωγής, το κράτος, με μηχανήματα, με εφόδια καλλιεργητικά, με έρευνα και δε λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη συλλογική κρατική κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, αλλά ως συνεταίρος».

Μίλησε αναλυτικά για τη σημασία και την ανάγκη ύπαρξης πανεθνικού σχεδιασμού, που θα εξειδικεύεται ανά κλάδο και περιοχή ώστε να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη, αλλά και εργατικού, κοινωνικού ελέγχου, σε κάθε τόπο δουλιάς, επισημαίνοντας ότι «όπου αδυνάτισε ο εργατικός κοινωνικός έλεγχος ή έγινε γραφειοκρατικός και τυπικός, στις συνθήκες του σοσιαλισμού, τότε γίνανε λάθη».

Τόνισε ότι «η λαϊκή οικονομία, πέρα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, προϋποθέτει ρήξη με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς», όπως, για παράδειγμα, την ΕΕ, και, ακόμα, ότι για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας χρειάζεται και ανάλογη εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ