Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υπέρμαχος της επέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά μας

Την αποδοχή της επέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας και την υποταγή στον «ευρωμονόδρομο» που περνάει ακόμα και μέσα από την αμφισβήτηση του Ελληνικού Συντάγματος, προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του «βασικού μετόχου».

Η προάσπιση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου, έτσι όπως αυτά προωθούνται από την ΕΕ, αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ στρατηγική επιλογή και η ευθυγράμμισή του με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής του.

Με αφορμή το θέμα του «βασικού μετόχου», ο Γ. Παπανδρέου σε χτεσινή του παρέμβαση, κατά τη διάρκεια ημερίδας του κόμματός του για το «Ευρωσύνταγμα», πρότεινε την «απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου» και την εναρμόνισή του με το κοινοτικό κεκτημένο.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να συμβιβαστεί με τις «εντολές» της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν καλύτερο εκφραστή της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Προβάλλοντας την πλήρη του συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντιδραστική και αντιευρωπαϊκή στάση», σημειώνοντας ότι μέσα από το «βασικό μέτοχο» προσπάθησαν: «Να ταυτίσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση με πηγή διαφθοράς, να εμφανίσουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ως κερκόπορτα της διαπλοκής, να παραστήσουν τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον».

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά «για την υπεράσπιση του Συντάγματος», είπε ο ίδιος, γιατί παρέδωσε «με τις δικές της ενέργειες, ολόκληρη την ελληνική οικονομία στην επιτήρηση της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η ΝΔ «διασύρει το Σύνταγμά μας». Μάλιστα ανέφερε ότι «δεν καταλαβαίνει, δεν ασπάζεται τις βασικές αρχές» της ΕΕ και «αντί να αξιοποιεί τα όπλα που της δίνει η συμμετοχή μας στην ΕΕ, τα ακυρώνει και μετά ρίχνει τις ευθύνες στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δείχνει μια αλαζονεία, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και «πουλάει τσαμπουκά με οικτρά αποτελέσματα». Ο Γ. Παπανδρέου συνέκρινε τις συγκεκριμένες εξελίξεις με την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, η οποία όπως υποστήριξε επιτεύχθηκε «με σκληρή διαπραγματευτική προσπάθεια, χωρίς τσαμπουκάδες και εύκολη πατριδοκαπηλία, χωρίς ν' "ανοίξει μύτη"».

Χρησιμοποιώντας μάλιστα την τακτική της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας, ίδια με αυτή που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ για την ...επίλυση του Κυπριακού, βάσει του «σχεδίου Ανάν», υποστήριξε ότι εξαιτίας των εξελίξεων με το «βασικό μέτοχο»: «Θα σταματήσουν έργα, θα σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά κονδύλια»...

Ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την αγωνία του για την «αγορά», τους «Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες» που ανακαλύπτουν μεγάλη «γραφειοκρατία» στο «βασικό μέτοχο» που θα οδηγήσει τη χώρα στο «όριο αδυναμίας της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συμβάλει σε λύση «μέσα από μια διακομματική συζήτηση μέσα στη Βουλή».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος

Σχετικά με το «βασικό μέτοχο», ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, σε χτεσινές του δηλώσεις, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την εφαρμογή και υπεράσπιση του Συντάγματος της χώρας. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ότι αν χρειαστούν βελτιώσεις θα γίνουν. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει στο στόχαστρο κανέναν επιχειρηματία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ