Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Δύο μαστίγια ενάντια σε λαούς - νεολαία

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Το θέμα των αποφάσεων του Εαρινού Συμβουλίου για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της Αναθεώρησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, απασχόλησε χτες την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η στρατηγική της Λισαβόνας παρουσιάστηκε σαν ο απόλυτος στόχος της ΕΕ, προκειμένου να «λύσει» τα προβλήματα της ανεργίας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης και να γιγαντώσει την οικονομία της, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στις διεθνείς αγορές. Ανάλογη ήταν και η παρουσίαση του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, που αντικατοπτρίζει τους στόχους της Λισαβόνας και δίνει στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών την κάλυψη για σκληρή πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και την υιοθέτηση όλο και πιο αντιλαϊκών μέτρων...

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Εαρινού Συμβουλίου, χαρακτήρισε το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως προϊόν απόλυτης συνεργασίας και συναίνεσης, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλοντας να δείξει ότι πρόκειται για μια απόφαση που τυγχάνει «γενικής αποδοχής» των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Σημείωσε δε ότι όσον αφορά στη Στρατηγική της Λισαβόνας οι βασικοί κανόνες της δεν άλλαξαν, ενώ σταθεροί παρέμειναν και οι θεμελιώδεις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μετά τον ύμνο στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που αλώνει, τόσο με το Σύμφωνο αλλά και με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος επισήμανε την καταλυτική συμβολή της Κομισιόν στην τελική διαμόρφωση των δύο αποφάσεων.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, που ακολούθησε τη συζήτηση, με τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τα Συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι Στρατηγική της Λισαβόνας και Σύμφωνο Σταθερότητας θα είναι τα μέσα για επιβολή σκληρότερων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων.

Οπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην επεξήγηση ψήφου του «η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η εξέταση της ενδιάμεσης ατζέντας της Λισαβόνας είναι τα δύο μαστίγια που θα χρησιμοποιηθούν εντονότερα ενάντια στους λαούς, και ειδικά τη νεολαία.

Νέα αντιλαϊκή έφοδος ετοιμάζεται. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αναθεωρεί τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής απέναντι στους εργαζόμενους. Αντίθετα, αγκαλιά με τη στρατηγική της Λισαβόνας, δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στο μεγάλο κεφάλαιο και ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Οι αποφάσεις για χειρότερα συστήματα συνταξιοδότησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, γενίκευση μερικής και προσωρινής δουλιάς, απελευθέρωση ωραρίου, μείωση κρατικών ενισχύσεων, μείωση επιδομάτων, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς με νέες ιδιωτικοποιήσεις, δραστική μείωση ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι γεγονός, με άμεσες επιπτώσεις στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.

Ειδικά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία και η προώθηση της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης σημαίνουν διά βίου αμάθεια και ευελιξία για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Ο δρόμος για τους λαούς και τη νεολαία είναι η αντίσταση και η απειθαρχία στις αντιλαϊκές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική «κρησάρα» της ΕΕ (2007-03-29 00:00:00.0)
Πιο βαθιά στον εργασιακό Μεσαίωνα (2007-03-08 00:00:00.0)
Θέμα πρώτον το... «Ασφαλιστικό»! (2006-03-14 00:00:00.0)
Απειθαρχία, συσπείρωση και δράση τώρα! (2005-03-24 00:00:00.0)
«Δίκαιη μοιρασιά» θέλει τώρα ο Κ. Καραμανλής (2005-03-18 00:00:00.0)
Συζήτησαν για τη διαδικασία της Λισαβόνας... (2005-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ