Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Πιο βαθιά στον εργασιακό Μεσαίωνα
  • Η ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Παιδεία στην ατζέντα της συνόδου των «27» ηγετών της ΕΕ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες
  • Καλούνται να πάρουν θέση και για την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Ολοένα και πιο βαθιά στον εργασιακό μεσαίωνα σπρώχνουν τους εργαζόμενους οι ηγέτες της ΕΕ, προωθώντας νέες ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής των 27 κυβερνήσεων ομόφωνα και χωρίς πολλές συζητήσεις θα δώσουν το πράσινο φως για μέτρα που θα ενισχύουν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ανατρέπουν ασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδουν την ανώτατη Παιδεία και την έρευνα στις επιχειρήσεις, ενώ θα συνεχιστεί η άγρια λιτότητα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ επιλέγουν να κάνουν θόρυβο και να σηκώσουν κουρνιαχτό γύρω από τις «κλιματικές αλλαγές» και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι δήθεν «φιλόδοξοι» στόχοι που προβάλλουν δεν μπορούν βέβαια να κρύψουν ότι η πολιτική τους είναι που συμβάλλει σημαντικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Κεντρικό ζήτημα της συνόδου είναι η πορεία υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας.

«Τα κράτη - μέλη είναι αποφασισμένα να αξιοποιήσουν πλήρως τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για να ενισχύσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων και έτσι να ενισχυθεί η θέση της ΕΕ στο διεθνή ανταγωνισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο συμπερασμάτων, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα την πολιτική βούληση των 27 ηγετών. Για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προωθεί συγκεκριμένες και δεσμευτικές συστάσεις για κάθε κράτος - μέλος χωριστά για την πολιτική και τα μέτρα που θα πάρει στο όνομα της βελτίωσης της απασχόλησης. Παράλληλα, τα κράτη - μέλη καλούνται «να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δομικές μεταρρυθμίσεις και συμμόρφωση των προϋπολογισμών με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Στο όνομα της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών τα κράτη - μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν σε παραπέρα «αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και συστημάτων Υγείας».

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται ο νέος τριετής κύκλος (2008-2011) της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2007 έκθεση με ολοκληρωμένες οδηγίες, στη βάση των οποίων τα κράτη - μέλη θα καταρτίσουν τις δικές τους εκθέσεις και θα ελέγχονται γι' αυτές στη συνέχεια.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν στα μάτια των λαών τη νέα αντιλαϊκή έφοδο οι ηγέτες της ΕΕ προβάλλουν τη μείωση της ανεργίας (στο 7,5%) ως αποτέλεσμα των «μεταρρυθμίσεων».

Η «φούσκα» των κλιματικών αλλαγών

Τα φώτα της δημοσιότητας όμως στη σύνοδο στρέφονται στους μεγαλεπήβολους στόχους για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στόχοι που όμως κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην «αναχαίτιση» των ρυθμών καταστροφής του περιβάλλοντος. Προβάλλεται έτσι ως φιλόδοξος στόχος η συνολική μείωση των ρύπων κατά 30% έως το 2020(!), σε σχέση με το 1990. Παρ' όλα αυτά αρκετά κράτη - μέλη διαφωνούν και δεν επιθυμούν «δεσμευτικές» αποφάσεις. Διαφωνίες υπάρχουν και στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, με τη Γαλλία κυρίως να αντιδρά στο διαχωρισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας από τα δίκτυα διανομής.

Αντιμέτωποι με την «αντιπυραυλική ασπίδα»

Στο αποψινό δείπνο οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να πάρουν θέση απέναντι στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, γεγονός που βγάζει στην επιφάνεια τα «υπαρξιακά διλήμματα» της ΕΕ.

Οι ηγέτες δε διαφωνούν επί της ουσίας της επιθετικής κίνησης των ΗΠΑ, αλλά αντιλαμβάνονται ότι η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων σε χώρες της ΕΕ (Πολωνία, Τσεχία) βάζει στο στόχαστρο και την ίδια την ΕΕ, εξαναγκάζοντας τα κράτη-μέλη να βρίσκονται διαρκώς πίσω από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Παράλληλα, βέβαια, θα αποτρέψει τον «παγκόσμιο ρόλο» που επιθυμεί η ΕΕ. Γνωρίζουν, επίσης, ότι στόχος των αμερικανικών πυραύλων δεν είναι η «άμυνα» από ενδεχόμενη επίθεση πυραύλων από το Ιράν ή τη Β. Κορέα, όπως λένε οι ΗΠΑ, αλλά η Ρωσία, με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει «στρατηγική συμφωνία».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χ. Σολάνα, εξέφρασε αντιρρήσεις για την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων, επισημαίνοντας ότι μπορεί «να οδηγηθούμε σε νέο ψυχρό πόλεμο». Ηδη, όπως είναι γνωστό, η Ρωσία έχει αντιδράσει στην επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, ενώ από τα κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός από την Πολωνία και την Τσεχία) μόνο η ελληνική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, έσπευσε να αποδοκιμάσει το Ρώσο στρατηγό που αντέδρασε στην εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ