Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Βρήκαν αποδείξεις (;)

Το παράνομο κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι έχει κάποιες αποδείξεις για τον Χριστάκη Γεωργίου, ο οποίος αγνοείται από την τουρκική εισβολή το 1974, όταν ήταν πέντε χρονών. Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Χασάν Ερτσακιτζά, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Γεωργίου μεταφέρθηκε τότε στην Τουρκία, είπε ότι διεξάγεται έρευνα κι ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις, χωρίς όμως να αναφέρει τι αποδεικνύουν.

Η μητέρα του αγνοούμενου, Μυροφόρα Γεωργίου, μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, είπε ότι θυμάται τον Τούρκο δεκανέα που παρέλαβε το τραυματισμένο παιδί της και το παρέδωσε στους Τούρκους γιατρούς στο πρόχειρο νοσοκομείο του Δικώμου. Πρόσθεσε ότι ο τέως Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης υποψιαζόταν πως ο Τούρκος γιατρός, που νοσήλευε τον γιο της, πιθανόν να τον κράτησε, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Η μητέρα ανέφερε επίσης ότι πριν από δεκαπέντε χρόνια δέχτηκε τηλεφώνημα από άνδρα που της είπε ότι ήταν ο Χρίστος.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες για τον Χριστάκη Γεωργίου θα διαβιβαστούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία και έχει την ευθύνη για περαιτέρω διερεύνηση στα κατεχόμενα, αλλά έχει και πρόσβαση στην Τουρκία. Θα ζητηθεί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης συζητούνται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας να συνεργαστεί στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, όμως η Αγκυρα κωλυσιεργεί και δε συνεργάζεται. Υπενθύμισε πως οι υποχρεώσεις αυτές απορρέουν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, έστειλε επιστολές στον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στον γενικό γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), ζητώντας τη συνεισφορά τους στη διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ