Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Παρακολουθούμε» το Αιγαίο...

Τα Ιμια. Τα μόνα που δε φταίνε...

Eurokinissi

Τα Ιμια. Τα μόνα που δε φταίνε...
Να διατηρήσει πάση θυσία το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί η κυβέρνηση, «παραβλέποντας» ακόμα και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας. Παράλληλα υπερασπίζεται... «το δικαίωμά» της στη μυστική διπλωματία.

Η κυβέρνηση παρόλο που αναγνώρισε ότι η 27ωρη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ιμια «ήταν μια ενέργεια η οποία είχε στόχο να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή», ωστόσο αποφεύγει συστηματικά να καταγγείλει αυτή την επιθετική συμπεριφορά. Προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, αξιώνοντας από τον ελληνικό λαό τυφλή εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησε στενά και συνεχώς τις εξελίξεις στο Αιγαίο και προέβη σε όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που ήταν απαραίτητα ώστε και τα εθνικά, κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο να διαφυλαχτούν και να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, αναφερόμενος στην παραβίαση, προχτές, των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από τουρκική ακταιωρό, η οποία παρέμεινε στο σημείο μέχρι χτες το πρωί. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να διευκρινίσει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος δεν είπε κουβέντα επικαλούμενος το επιχείρημα ότι «η διπλωματία δε διεξάγεται δημοσίως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξε προβληματισμός να αποχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του Αμπ. Γκιούλ. Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες ταξίδι στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «δε νομίζω ότι έχει οριστεί τέτοια ημερομηνία».

Σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Ε. Αντώναρος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θα κριθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον Οκτώβρη και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενημερώνεται συνεχώς. Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να περιορίσει τον εθνικό εναέριο χώρο στα έξι μίλια, ο κ. Αντώναρος απάντησε μονολεκτικά «όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ