Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διαπραγματεύεται ρόλο τοπάρχη των ΗΠΑ για τη χώρα μας

Τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο «διαφήμισε» και προχτές στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης. Στα πλαίσια των συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους διαπραγματεύθηκε την παραπέρα ένταξη της χώρας μας στην «προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και τον εκδημοκρατισμό της ευρύτερης περιοχής», όπως έχει βαφτιστεί η πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Μάλιστα, μετά τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τους Ρ. Μάλερ, διευθυντή του FBI, Ν. Μπερνς, υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις και τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Γκονζάλες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο συνεργασίας μας, ειδικά σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συνεπώς, το κλίμα των μέχρι τώρα επαφών είναι παραπάνω από θετικό. Νομίζω πως μια σειρά από ζητήματα μπαίνουν σε μια νέα φάση. Η χώρα μας έχει διαμορφώσει ένα νέο επίπεδο αξιοπιστίας, έχει αυξήσει τις προσδοκίες».

Η... νέα φάση σε αυτή τη «συνεργασία» είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και εφαρμογής των στρατιωτικοποιημένων μέτρων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το αμερικανικό «καπέλωμα» χαρακτηρίστηκε «συνδρομή» από τον Γ. Βουλγαράκη, ενώ η «εθνική επιτυχία της ασφαλούς διοργάνωσης της Ολυμπιάδας» έδωσε στη χώρα μας μια «προστιθέμενη αξία, η οποία μας δίνει την ευκαιρία και την πρόκληση να εξελίξουμε την Ελλάδα σε περιφερειακή δύναμη». Το τελευταίο το ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο που διοργάνωσαν προς τιμήν του οι ομογενειακές οργανώσεις. Πρόσθεσε δε πως «σε αυτή μας την προσπάθεια στηριζόμαστε και στη διεθνή συνεργασία. Ιδιαίτερα η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ μπορεί να συμβάλει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού οι παραδοσιακά καλές μας σχέσεις το εγγυώνται».

Η επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης εντάσσεται στα πλαίσια του «πλασαρίσματος» της χώρας μας ως στενού στρατηγικού συνεργάτη των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τη λεγόμενη διπλωματία της ασφάλειας η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει επαναπρόσεγγιση με τις ΗΠΑ για μια κοινή πολιτική στα Βαλκάνια. Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η στενή «συνεργασία» επιδιώκεται με τις ΗΠΑ και ...άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο Γ. Βουλγαράκης δεν αναφέρθηκε στην ΕΕ. Στη συνάντησή του με τον Ν. Μπερνς είχε μια μικρή ενημέρωση για το θέμα των Σκοπίων, ενώ συζητήθηκε το θέμα της αποφυλάκισης του καταδικασμένου για την υπόθεση της «17Ν» Π. Σερίφη, όπως και το θέμα της δολοφονίας του ειδικού φρουρού στην Κηφισιά. Με τον Α. Γκονζάλες συζητήθηκε η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ταξιδιωτικών εγγράφων και φυσικά της δυνατότητας να υπάρχει πρόσβαση των Αμερικανών στις πληροφορίες μέσω των συστημάτων της Ιντερπόλ, μέσω της Europol, όπως και μέσω του δικού τους συστήματος.

Χτες συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Π. Γκος και, εκτός προγράμματος, με τον πρώην διοικητή της Τ. Τένετ.

Σήμερα η Σύνοδος των Υπουργών της ΕΕ

Εξάλλου σήμερα πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτήν θα συμμετάσχει ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Λ. Ευαγγελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν η εφαρμογή της «αρχής της διαθεσιμότητας» σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, τα οικονομικά προγράμματα που αφορούν την αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων για τα έτη 2007-2013 και, ειδικότερα, η δημιουργία ταμείου προσφύγων, ταμείου εξωτερικών συνόρων, ευρωπαϊκού ταμείου για την ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών και ευρωπαϊκού ταμείου επιστροφών, τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ειδικής Ομάδας Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας (POLICE CHIEFS TASK FORCE) που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη την 10-2-2005, η συνεργασία με τη Λιβύη σε θέματα μετανάστευσης και θα γίνει η παρουσίαση του φακέλου που αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ