Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντίληψη για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», διαφωνίες στην τακτική

Δηλώσεις εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων

Εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων, με χτεσινές δηλώσεις τους, επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη επί των επιδιωκόμενων αλλαγών στο «σχέδιο Ανάν» στην προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσαν και τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν επί της τακτικής και των χειρισμών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι έγινε ένα σοβαρό βήμα και πρόσθεσε: «Αν η συναντίληψη είναι πραγματική και όχι υποκριτική μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα συζήτησης και προώθησης του Κυπριακού».

Είπε, επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάει σε συνομιλίες, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη διπλωματική προεργασία και τηρηθούν κάποια βασικά πλαίσια, χωρίς επιδιαιτησία, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δημοψήφισμα χωρίς συμφωνημένη λύση.

Ο Ν. Κατσουρίδης ανέφερε ότι υπήρξαν επιμέρους επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στο καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να εξεύρει τον τρόπο να διαβιβάσει τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να ασκήσει προληπτική επιδιαιτησία.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος διευκρίνισε πως δε γίνεται λόγος για ενέργειες σε βάθος χρόνου, ούτε θα τείνουν να εκτρέψουν το Κυπριακό από τα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, ούτε θα αναζητηθεί εξ υπαρχής νέο σχέδιο λύσης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η ουσία είναι πως υπήρξε συναντίληψη στη σύνοψη των θέσεων, τις οποίες η πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι η ευθύνη βρίσκεται τώρα στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να εξεύρει τρόπους για έναρξη μιας πρωτοβουλίας, η οποία θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

«Εξαρτάται από τον Πρόεδρο πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη συναντίληψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη ώστε να πείσει για την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας», είπε ο Α. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την τακτική και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι ο διεθνής παράγοντας πρέπει να γνωρίζει λεπτομερώς τι ακριβώς ζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία επί των αλλαγών που πρέπει να υπάρξουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν πιο θετικό να υπήρχε και συμφωνία επί της τακτικής και των χειρισμών.

Είπε ότι η τακτική μπορεί να καθορίσει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να δείξουν πως είναι ενωμένοι και μιλούν την ίδια γλώσσα.

«Εκκλησή μας είναι να αυτοπεριοριστούμε όσο μπορούμε και να δείξουμε ότι είμαστε ομόγνωμοι και δεν αμφισβητούμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Ν. Κλεάνθους.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη δώσει λεπτομερώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε διαπραγμάτευση στο κενό και θα έδινε την ευκαιρία για επιδιαιτησία.

Ο Β. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε με μια δημόσια δήλωση να δώσει το περίγραμμα των θέσεων, χωρίς λεπτομέρειες, και όποτε του ζητούνται οι θέσεις μας να παραπέμπει σ' αυτήν.

Θα υπογράψει και θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο η Τουρκία

Ο Α΄ γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, Εγκίν Σολάκογλου, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου, και θα το εφαρμόσει.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει πολιτική δήλωση σχετικά με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με δημοσιογράφους από χώρες- μέλη της Ενωσης, ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την ενταξιακή διαδικασία. Δεν ήταν όμως σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο έναρξης της εφαρμογής.

Γνήσιο το «έγγραφο Πανταγιά»

Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας «Κυπριακό Ποντίκι», αντιδρώντας στην καταγγελία του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι το «έγγραφο Πανταγιά» είναι χαλκευμένο και φαιδρό, επιμένει ότι το έγγραφο είναι γνήσιο. Σε αυτό τον τόπο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ειδικά όταν καλύπτεται από βουλευτική ασυλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ