Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΟΝΟΜΑ ΠΓΔΜ
Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση
  • Την απόλυτη ευθυγράμμισή της με την Ουάσιγκτον επιχειρεί να κρύψει η μυστική διπλωματία της κυβέρνησης Καραμανλή
  • «Είμαι έτοιμος να στηρίξω την πρόταση Νίμιτς τώρα», αναφέρει στον Μπους ο Ελληνας πρωθυπουργός
  • Προς διευθέτηση των «διαφορών» στο Αιγαίο

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη μυστική διπλωματία καταφεύγει η κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να αποκρύψει την απόλυτη ευθυγράμμισή της με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιδιώκοντας να διαδραματίσει ένα «σημαντικό ρόλο» στην περιοχή, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κλείσει» εσπευσμένα και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον τα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα με το όνομα της ΠΓΔΜ, το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Ακριβώς επειδή αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να «προσαρμόσει» την πολιτική της στις αμερικανικές επιδιώξεις, οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα, καθώς επιχειρεί να πείσει ότι έτσι υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Μάλιστα αξιώνει τυφλή εμπιστοσύνη και εν λευκώ εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει πλέον ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον, την οποία ενημερώνει εκ των προτέρων για τις επόμενες κινήσεις της, ενώ δίνει αναφορά για τα αποτελέσματα των κινήσεών της.

Ενδεικτική του κλίματος υποτέλειας προς τις ΗΠΑ είναι η επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους, πριν καν ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την επιστολή Νίμιτς, από τους οποίους όμως αξίωνε συναίνεση. Γενικότερα, απέναντι στο λαό η κυβέρνηση κρύβει τις προθέσεις και κινήσεις της επικαλούμενη το πάγιο επιχείρημα των αστών πολιτικών ότι «η διπλωματία δε διεξάγεται δημοσίως»(!).

Ειδικότερα:

- Στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της «διευθέτησης» των «διαφορών» στο Αιγαίο με οδηγό τη νέα δομή και τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας και δείχνοντας θετική διάθεση για τη «μοιρασιά» των «γκρίζων ζωνών». Βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας με την οποία ουσιαστικά παραιτείται από το δικαίωμα της υπεράσπισης του FIR από τις παραβάσεις των τουρκικών αεροσκαφών. Παράλληλα, προσπαθεί να διατηρήσει το «καλό κλίμα» στις σχέσεις των δύο χωρών, φθάνοντας στο σημείο να κάνει τα «στραβά μάτια» στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την υποδαύλιση των «γκρίζων ζωνών» (Ιμια).

- Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει» άμεσα το ζήτημα της ονομασίας, ακριβώς για να φύγει από τη μέση ένα αγκάθι, το οποίο εμποδίζει να αναδείξει τον «πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας» στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αμερικανόπνευστη πρόταση Νίμιτς και ζητά ουσιαστικά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να κάνει το ίδιο.

Γενικότερα, η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι ΗΠΑ θα εκτιμήσουν τη συμπεριφορά του «καλού παιδιού», ώστε να αποκτήσουν το πολυπόθητο ρόλο που διεκδικούν στην περιοχή στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ