Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τουρκικές ... υπομνήσεις
  • Την ύπαρξη εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο υπενθύμισε η τουρκική διπλωματία, κατά την επίσκεψη του Π. Μολυβιάτη στην Αγκυρα
  • Συνεχίζεται η πολιτική της προσέγγισης, σύντομα στην Τουρκία ο Κ. Καραμανλής

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με το Τούρκο πρωθυπουργό

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με το Τούρκο πρωθυπουργό
Με την υπενθύμιση της θέσης ότι στο Αιγαίο υπάρχουν περιοχές με αδιευκρίνιστο, από τις Διεθνείς Συνθήκες, καθεστώς αποχαιρέτησε χτες η τουρκική ηγεσία τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Η τουρκική υπενθύμιση έγινε έμπρακτα, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, την ίδια στιγμή που ο Π. Μολυβιάτης συνομιλούσε με τον ομόλογό του Α. Γκιούλ. Η υπενθύμιση αυτή, μάλιστα, υπογραμμίστηκε με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε αμέσως μετά την αναχώρηση του Ελληνα υπουργού από την Αγκυρα.

Ετσι, λοιπόν, για παραβίαση των «τουρκικών χωρικών υδάτων» στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την παρουσία τουρκικών ακταιωρών στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν υποστήριξε ότι «ελληνικό αλιευτικό σκάφος εισήλθε τις πρωινές ώρες της περασμένης Τρίτης στα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων (Καρντάκ)» και προσέθεσε: «Κατόπιν αυτού μετέβη στην περιοχή ακταιωρός και στη συνέχεια κατέφθασε και ελληνική ακταιωρός, η οποία δεν αποχώρησε από τα χωρικά μας ύδατα, με συνέπεια να παραμείνει στην περιοχή και η τουρκική ακταιωρός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια τοποθέτηση είχε κάνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και σε ανάλογο περιστατικό πριν από δύο βδομάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι με συνεπή και επίμονο τρόπο η τουρκική κυβέρνηση συντηρεί την άποψή της για περιοχές αδιευκρίνιστης κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, στην Αγκυρα εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την έκβαση της επίσκεψής του. Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε, όπως δήλωσε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, όποια συμβάντα υπήρξαν στο Αιγαίο να αποτραπούν από το να εξελιχθούν σε κρίση. Αυτό, όπως είπε ο Π. Μολυβιάτης, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλή και ικανοποιητική την επίσκεψή του στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, επιβεβαίωσε τη βούληση των δύο πλευρών να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη βελτίωση της συνεργασίας. Ο Π. Μολυβιάτης συναντήθηκε χτες και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του επέδωσε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για να επισκεφθεί την Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή, όπως είπε ο Π. Μολυβιάτης, θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Ισχύει η Μαδρίτη

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε επίσης να αποδώσει σε λάθος ερμηνεία τα όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην εφημερίδα «Το Βήμα», σχετικά με την άρση της τουρκικής απειλής για casus belli (αιτία πολέμου) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο.

«Η αμοιβαία κατανόηση», στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός εννοεί «τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τον Ιούλη του 1997 στη Μαδρίτη ο τότε πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, συμφωνία η οποία, προς το παρόν, εξακολουθεί να ισχύει», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει ότι «στο πλαίσιο αυτό δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής της Τουρκίας».

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστούν οι δύο τελευταίες παράγραφοι της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ το καλοκαίρι του 1997 στη Μαδρίτη:

  • Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και
  • Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Με βάση αυτή τη συμφωνία, κατά την τουρκική ερμηνεία, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες (δηλαδή επέκταση των χωρικών της υδάτων), ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις. Κατά συνέπεια και αφού ισχύει αυτό, η Τουρκία έχει δεσμευτεί στη διευθέτηση των διαφορών χωρίς τη χρήση βίας.

Υπό αυτή την έννοια, η Αγκυρα, αξιοποιώντας το «καλό κλίμα» που προκύπτει από τις διμερείς επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και την προώθηση ΜΟΕ και οικονομικών συμφωνιών, υπενθυμίζει στην Αθήνα και στη Διεθνή Κοινότητα τις «εκκρεμότητες» που πρέπει να συζητηθούν αναφορικά με το καθεστώς του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ