Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του
  • Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα
  • Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

«...Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας είναι να γίνει η θεωρία αυτή πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο...».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη και φιλοξενείται στην τετρασέλιδη, καλαίσθητη ανακοίνωση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, η οποία με αφορμή τη συμπλήρωση των 53 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη καλεί σε τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα, οι οποίες θα κορυφωθούν με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και την πολιτική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 του Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλ. Νίκου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 του Απρίλη, έχει ως εξής:

-- Την Παρασκευή 15/4, προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, στις 8.30 μ.μ.

-- Το Σάββατο 16/4, καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Λαζαράκειο, στις 8.30 μ.μ., από το μουσικό συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου.

-- Την Κυριακή 17/4, αποκαλυπτήρια του μνημείου, στην πλ. Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, στις 12 το μεσημέρι. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και θα απαγγείλει ποιήματα ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ αφού σημειώνει πως «πέρασαν 53 χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, κορυφαίου στελέχους του ΚΚΕ, όπου εκείνη την αυγή της 30/03/1952 αποκαλύφθηκε το εγκληματικό, το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του αμερικανικού, την εντολή του οποίου εφάρμοσε η τότε κυβέρνηση Πλαστήρα-Βενιζέλου», στη συνέχεια παραθέτει συνοπτικά ορισμένα βιογραφικά του στοιχεία:

«Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το Δεκέμβρη του 1915, καταγόμενος από αγροτική οικογένεια. Στο Γυμνάσιο ήταν άριστος μαθητής και την ίδια περίοδο οργανώνεται στην ΟΚΝΕ, παίρνοντας ενεργά μέρος στους μαθητικούς και γενικότερα στους λαϊκούς αγώνες της εποχής. Ως φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Για την ιδεολογία του οι αντιδραστικοί τον διώχνουν από τη σχολή του. Από τότε ο Ν. Μπελογιάννης ακολουθεί με συνέπεια το δρόμο που πήραν χιλιάδες κομμουνιστές-αγωνιστές: Φυλακές-εξορίες-αντάρτης του ΕΛΑΣ και πολιτικός επίτροπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αναδεικνύεται σε στέλεχος της ΚΕ του ΚΚΕ. Δολοφονήθηκε στις 30/03/1952, σε ηλικία μόλις 37 ετών».

Ο ίδιος ο Ν. Μπελογιάννης γι' αυτή του τη στάση αναφέρει: «Από 17 χρονών σπουδαστής ακόμα, πίστεψα στα ιδανικά του σοσιαλισμού και από τότε, είκοσι ολόκληρα χρόνια, η ζωή μου είναι αφιερωμένη στον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό, την ανεξαρτησία και την ευημερία της πατρίδας μου. Για την ιδεολογία μου, οι αντιδραστικοί μ' έδιωξαν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μ' εξόρισαν, με φυλάκισαν τον καιρό της Μεταξικής δικτατορίας. Αντί να διαλέξω τη ζωή της καριέρας - μπορούσα εύκολα να δημιουργήσω τέτοια - προτίμησα μια ζωή γεμάτη διωγμούς, στερήσεις, πόνους και δάκρυα. Κι όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να μας καταδικάσουν σε θάνατο, επειδή δεν αποκηρύξαμε την ιδεολογία μας. Ενώ αρκούσε μια λέξη...». Και στην απολογία του: «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω πιστός σε αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

«Σήμερα - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - 53 χρόνια μετά, οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, τους καταδικάζει στην ανεργία και στην εργασιακή αβεβαιότητα, τους αφαιρεί δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Το ΚΚΕ καλεί τους νέους να δείξουν απειθαρχία - ανυπακοή σε όλα αυτά. Να μην εξαργυρώσουν τα όνειρά τους στο παζάρι των συνειδήσεων με τα μεγάλα ψέματα και τα ρουσφέτια. Να δυναμώσουν τους αγώνες τους, παίρνοντας τη θέση τους στο μεγάλο λαϊκό μέτωπο της σύγκρουσης και της ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Να δυναμώσουν την ασυμβίβαστη λαϊκή πάλη που ανοίγει το δρόμο στο αύριο, το σοσιαλισμό. Να εμπνέονται και να παραδειγματίζονται από τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη».

Πούλμαν από την Αθήνα

Πούλμαν, που αναχωρούν την Κυριακή 17.4.2005 το πρωί, για όσους από την Αθήνα θέλουν να συμμετάσχουν στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, ναυλώνουν, ανάμεσα σε άλλους:

-- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 17/4, στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα για συμμετοχές 210.8234.296 και 210.8831.368.

-- Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ). Πληροφορίες και εγγραφές πρωί 9-13 στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ, Σωκράτους 79-81, 3ος όροφος και στα τηλ. 210.5230.526 - 210.5230.534. Αναχώρηση: 7.30 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος.

-- Το Παράρτημα Πειραιά του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ. Αναχώρηση από πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο) του Κερατσινίου στις 7 π.μ., την Κυριακή 17.4.2005 (για συμμετοχή στα τηλ. 210.4618.180 και 697.6792.593).

-- Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ. Αναχώρηση από τα γραφεία της, τηλ.: 210.9923.590.

-- Το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ. Αναχώρηση ώρα 6.30 π.μ. από την πλατεία Εθν. Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο, τηλ.: 210.7656.874).

-- Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ν. Ηλείας του ΚΚΕ. Αναχώρηση από την πλατεία Λαυρίου ώρα 6.30 π.μ. Για κρατήσεις τηλ.: 210.4620.467 - 697.2778.939.

Πούλμαν από την Πελοπόννησο

Πούλμαν δρομολογούν οι κατά τόπους ΝΕ του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο την Κυριακή 17/4 για την Αμαλιάδα. Μέχρι στιγμής, η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από:

-- Πάτρα, στις 9.30 π.μ., από την πλ. Τριών Συμμάχων.

-- Αίγιο, στις 9 π.μ., από την πλ. Αγ. Λαύρας.

-- Καλαμάτα, στις 8 π.μ., από το Δημοτικό Αναψυκτήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ