Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα κύρια σημεία της πρότασης Νίμιτς

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων του Μ. Νίμιτς - που αποτελείται από ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ, την ερμηνευτική επιστολή Νίμιτς και ένα παράρτημα - αποκάλυψε χτες η «Ελευθεροτυπία», η οποία ταυτόχρονα, μέσω του κύριου άρθρου της, θεωρεί ότι «η πρόταση Νίμιτς προσφέρεται για διαπραγμάτευση».

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης Νίμιτς έχουν ως εξής:

-- Αναγνωρίζει ότι η συνταγματική ονομασία του κράτους που προηγουμένως έγινε δεκτό ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι «Republika Makedonija».

-- Αναγνωρίζει ότι η συνταγματική ονομασία «Republika Makedonija» θα χρησιμοποιείται για εσωτερικούς σκοπούς εντός του κράτους που είχε γίνει δεκτό προσωρινά ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-- Καθορίζει ότι για κάθε επίσημη χρήση εντός του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος που προσωρινά έγινε δεκτό ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αποκαλείται εφεξής «Republika Makedonija - Skopje», ονομασία η οποία θα είναι νομικά ισότιμη με το συνταγματικό όνομα για διεθνή χρήση, και ότι επιθετικοί και άλλοι προσδιορισμοί θα είναι στη μορφή που προσαρτώνται σ' αυτή την απόφαση.

-- Συστήνει να υιοθετήσουν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις και άλλα επίσημα μέρη τη χρήση που αναφέρεται ανωτέρω για διεθνή χρήση, διακηρύσσει όμως ότι κανένα κράτος δε θα επιδιώξει να ασκήσει ανάρμοστη επιρροή σε άλλους προκειμένου να επηρεάσει τη χρήση από οποιονδήποτε άλλο επίσημο οργανισμό, κράτος ή άλλο επίσημο μέρος.

-- Λαμβάνει υπόψη ότι το «Μακεδονία» (σ.μ. Macedonia στο κείμενο) αναφέρεται σε μια γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το σύνολο ή μέρος πολλών κρατών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένου, αλλά όχι αποκλειστικά, του κράτους που προσωρινά έγινε δεκτό ως «Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

-- Λαμβάνει υπόψη ότι το «Μακεδονία» (σ.μ. Macedonia στο κείμενο) έχει σημασία και συνδέεται επί μακρόν με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα, ότι το «Μακεδονία» είναι όνομα ευρέως χρησιμοποιούμενο για περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ότι οι κάτοικοι της περιοχής, εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνήθως αποκαλούνται «Μακεδόνες».

-- Διακηρύσσει ότι κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού δε θα αποκαλείται οποτεδήποτε σε διεθνή επίσημη χρήση ως «Μακεδονία» (Macedonia) ή «Makedonija».

Στο παράρτημα αναφέρονται τα εξής:

  • Το συνταγματικό όνομα είναι Republika Makedonija. Ωστόσο, συμφώνως προς το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (2005), το όνομα Republika Makedonija - Skopje θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
  • Επίθετο - Εθνικότητα: Makedonian της Republika Makedonija -Skopje -- Makedonians (για τους πολίτες της χώρας).
  • Γλώσσες: Makedonian (μακεδονική).

Σημειώνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται με αυτόν το συλλαβισμό σε όλες τις γλώσσες και να μη μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια σε ΠΓΔΜ και ΗΠΑ εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου (2018-01-18 00:00:00.0)
Διαρροές για νέα πρόταση του διαμεσολαβητή Νίμιτς (2014-10-16 00:00:00.0)
Κουβέντα να γίνεται... (2009-08-19 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της ονοματολογίας τότε και τώρα (2007-11-04 00:00:00.0)
Υποστήριξη σε Νίμιτς (2005-10-13 00:00:00.0)
Η ...σκληρή εξωτερική πολιτική (2005-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ