Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΓΔΜ
Η ... σκληρή εξωτερική πολιτική

Φωνές για εσωτερική κατανάλωση προκάλεσε το αμερικανικό χαστούκι που έριξε στην ελληνική κυβέρνηση ο Μάθιου Νίμιτς

Σε προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών αναγκών επιδίδονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συσκοτίσουν την ήδη θολή πραγματικότητα γύρω από την υπόθεση της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ.

Μετά τη δυσάρεστη για την Αθήνα πρόταση του Αμερικανού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, η κυβέρνηση εμφανίζεται «αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της», αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να θέσει την όποια πρόταση επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη δοκιμασία δημοψηφίσματος.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που διατυπώνονται οι λεονταρισμοί, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται να υποδεχτεί μια τρίτη πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, η οποία θα αποτελέσει, εν τέλει, το πλαίσιο του διαλόγου Αθηνών - Σκοπίων, ο οποίος, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, δε θα αργήσει να ξεκινήσει.

Την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να ...παλέψει με κάθε τρόπο την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε, χτες, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

«Οταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο Π. Μολυβιάτης, σε ερώτηση εάν θα γίνει δημοψήφισμα. «Η θέση μας είναι σαφής», πρόσθεσε ο Π. Μολυβιάτης, «βάσει της ενδιαμέσου συμφωνίας του '95, έχουμε το δικαίωμα να αντιταχθούμε στη συμμετοχή, στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το όνομα της ΠΓΔΜ. Εκτός αν, εν τω μεταξύ, έχει επέλθει συμφωνία για μια κοινή λύση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σε οποιοδήποτε αίτημα της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι υπάρχει η Συμφωνία Σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και ότι στις 9 του Νοέμβρη αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ. Βάσει των στοιχείων αυτών στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο στάδιο επικύρωσης αιτήματος της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ενώ η Αθήνα δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στη χρήση της ονομασίας «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η όποια απόφαση της Αθήνας σε σχέση με τα Σκόπια έχει χρονικό ορίζοντα το 2008. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και για να δικαιολογήσει τη στάση της στο εσωτερικό σκοπεύει να οχυρωθεί πίσω από το τραπέζι διαπραγματεύσεων «χωρίς τέλος»...

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Τα συνυπεύθυνα κόμματα για τη διαμόρφωση της επίσημης, ακόμη και σήμερα αδιέξοδης, θέσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγα του όρου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν το βάρος που προσπαθεί, με τις «απειλές» περί δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση της ΝΔ να μοιραστεί μαζί τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως αν το θέμα του δημοψηφίσματος τίθεται «ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί καλώς έχει». Αν όμως το σκέφτεται σοβαρά η κυβέρνηση, πρόσθεσε, σημαίνει ότι είναι «ανεύθυνη» και μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στον απλό πολίτη, μια κίνηση, κατέληξε, που θα «πληγώσει τη χώρα και θα διχάσει το λαό».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ισχυρίστηκε: «Επιβεβαιώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι μας για τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε: «Η κυβέρνηση όφειλε, πριν διατυπώσει τις θέσεις της, να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, και οφείλει να το κάνει άμεσα. Εμείς είμαστε υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ