Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ
Στο πλαίσιο της επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Σε χτεσινή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που στηρίζει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και επισήμανε ότι η πρόταση Νίμιτς εντάσσεται στο πλαίσιο της επεμβατικής πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και της προσπάθειας αλλαγής των συνόρων.

Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι «η πρόταση Νίμιτς σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα το περιπλέκει ακόμα περισσότερο και αντί να μειώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών την αυξάνει».

Υπογράμμισε ότι «η μονομερής αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα όσο και η τωρινή πρόταση Νίμιτς, εντάσσεται στα πλαίσια της επεμβατικής τους πολιτικής στα Βαλκάνια, που στόχο έχουν την αλλαγή των συνόρων με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου».

Κατήγγειλε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολιτική αποδοχής και στήριξης των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, όπως έκανε με την αλλαγή της θέσης της για τη μη αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, τη στήριξη του σχεδίου για "εκδημοκρατισμό" των χωρών της Μ. Ανατολής, την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας στο Αφγανιστάν και την εσπευσμένη αγορά των F-16».

Ο Ορ. Κολοζώφ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει όχι μόνο την πρόταση Νίμιτς για το όνομα, αλλά και την απαίτηση να μην μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας».

Υπενθυμίζοντας τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε ότι «σε όποια συμφωνία κοινής αποδοχής καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που περιέχει τον όρο "Μακεδονία", είναι φανερό πως πρέπει να είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια σε συνδυασμό με το σεβασμό των συνόρων. Το πρόβλημα δεν προκαλείται από το όνομα, αλλά από την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"».

«Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, αν θέλει να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει την όποια αντίθεσή της να την κατευθύνει προς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ. Να επανέλθει στη θέση μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και να επιμείνει σε λύση κοινά αποδεκτή».

Να συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Ορέστης Κολοζώφ απέστειλαν χτες επιστολή προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, Β. Μαγγίνα.

Στο κείμενο της επιστολής τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «οι εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ και γενικότερα στην περιοχή μετά τη νέα πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, θεωρούμε ότι επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής για ενημέρωση των μελών της από τον υπουργό Εξωτερικών για τα παραπάνω ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ (2008-02-20 00:00:00.0)
Μαζεύονται σύννεφα (2005-10-26 00:00:00.0)
Βέτο, δημοψηφίσματα και άλλα παραμύθια (2005-10-16 00:00:00.0)
«Ο φίλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια» (2005-04-17 00:00:00.0)
Το κύριο είναι τα σχέδια για αλλαγή των συνόρων (2005-04-12 00:00:00.0)
Συμβιβασμός καθ' υπόδειξη (2005-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ