Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Κουβέντα να γίνεται...

Ξεκινά στη Ν. Υόρκη νέος γύρος συνομιλιών

Ξεκίνησε χτες και τυπικά ένας ακόμη γύρος διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική απάντηση υπογραμμίζεται ότι η Αθηνα δεν μπορεί να δεχτεί καμία συμβιβαστική ονομασία αν αυτή δεν έχει γενική εφαρμογή και χρήση..

Το περιεχόμενο τόσο των προτάσεων Νίμιτς όσο και της ελληνικής απάντησης δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό. Αυτό που ωστόσο διαφαίνεται είναι πως σε ό,τι αφορά στην ονομασία οι προτάσεις του διαμεσολαβητή κινούνται σε κάποιες παραλλαγές του «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια ονομασία αποδεκτή από την Αθήνα, υπό την προ υπόθεση ότι «θα ισχύει έναντι όλων».

Το σημείο αυτό περιγράφει και το βασικό σημείο της σημερινής διαφωνίας, καθώς η πλευρά της ΠΓΔΜ υποσημειώνει πως η χώρα είναι αναγνωρισμένη ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 120 χώρες μέλη του ΟΗΕ και πως η νέα ονομασία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική αλλά θα χρησιμοποιείται από όποια χώρα το επιθυμεί. Σύμφωνα με πληροφορίες και η ΠΓΔΜ αναμένεται να δώσει την απάντησή της έως το τέλος της βδομάδας. Οι τροποποιημένες ιδέες του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ είχαν παρουσιαστεί στα δύο μέρη στις αρχές Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ