Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν πρόκειται να γίνουμε όμηροι του κράτους και των βιομηχάνων

Για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και τις προωθούμενες αντιδραστικές ρυθμίσεις μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «902»

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κόμμα κρατικοδίαιτο, ελεγχόμενο από την εξουσία των μονοπωλίων και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κρατική χρηματοδότηση δε θα σταματήσει τη συνδιαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων με τα αστικά κόμματα και το κράτος τους. Στα παραπάνω βασικά σημεία στάθηκε ανάμεσα σε άλλα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «902» και στους δημοσιογράφους Δάνη Παπαβασιλείου και Γιώργο Πενταράκη για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για την αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, ως μέτρο για τη δήθεν καταπολέμηση της διαπλοκής, με αφορμή και το σκάνδαλο με τη «Ζήμενς». Παραθέτουμε ολόκληρη τη συζήτηση του Δ. Κουτσούμπα με τους δημοσιογράφους.

Στοχευμένη και καθόλου τυχαία πρωτοβουλία

-- Με αφορμή τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) δήλωση του κυρίου Παυλόπουλου, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει εντός των επομένων ημερών να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, θα θέλαμε το σχολιασμό σας, καταρχήν σχετικά με τη δήλωση του υπουργού ότι ο νόμος αυτός θεσπίζεται για την υπεράσπιση της δημόσιας ζωής και της θωράκισης του πολιτικού βίου της χώρας.

-- Πρόκειται για ψέμα και κοροϊδία και θα έλεγα για προκλητικό εμπαιγμό απέναντι στον ελληνικό λαό, όλα αυτά τα επιχειρήματα που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, ότι δήθεν θα καταργηθεί η διαφθορά, ότι θα υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και οτιδήποτε άλλο.

Το ΚΚΕ - έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, ξεκαθαρίζουμε ξανά ότι - κόμμα κρατικοδίαιτο και ελεγχόμενο από την εξουσία των μονοπωλίων, από τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ.

Κύριος και βασικός χρηματοδότης του ΚΚΕ είναι ο ελληνικός λαός
Κύριος και βασικός χρηματοδότης του ΚΚΕ είναι ο ελληνικός λαός
Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, σε αυτό που με ρωτήσατε. Γιατί το επαναφέρει τώρα, μόλις χτες ο κύριος Παυλόπουλος και η κυβέρνηση αυτό το ζήτημα; Σωστά επισημάνατε ότι το έχει ξαναπεί και πριν επανειλημμένα.

-- Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε γίνει η πρώτη σχετική αναφορά.

-- Βεβαίως. Και κατά διαστήματα και κατά καιρούς τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα αξιωματική αντιπολίτευση, επαναφέρουν τέτοια ζητήματα. Δε σας κάνει εντύπωση που όταν ξεσπάει ένα σκάνδαλο, όταν βγαίνει στο φως της δημοσιότητας μια μαύρη συναλλαγή - «Ζήμενς» σήμερα για παράδειγμα ή προηγούμενα άλλες περιπτώσεις - με τέτοια μονοπώλια και μαύρο χρήμα και μαύρους λογαριασμούς, επανέρχεται αυτό το ζήτημα δήθεν της διαφάνειας και της χρηματοδότησης των κομμάτων;

Εμείς πιστεύουμε ότι και η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε δύσκολη θέση. Δηλαδή, είναι αυτό που λέμε «ο κόσμος το 'χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι». Δεν μπορούν να εξηγήσουν, δηλαδή, στον ελληνικό λαό την πολιτική τους υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση τους με τα μαύρα ταμεία και τους μαύρους λογαριασμούς. Και έτσι προσπαθούν ξανά, από χτες που ήρθε στην επικαιρότητα πιο έντονα, μετά τη συζήτηση που είχε υποτίθεται ο κύριος Παυλόπουλος με τον κύριο Καραμανλή, να προβάλλουν ως δήθεν μέτρο διαφάνειας αυτό το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Θέλουν κόμματα κρατικοδίαιτα και ελεγχόμενα

Το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει καμιά παρέμβαση στη σχέση του Κόμματος με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του

Motion Team

Το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει καμιά παρέμβαση στη σχέση του Κόμματος με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του
-- Αν κρίνουμε από το πόσο συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της σχετικά πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, ενόψει δηλαδή των ευρωεκλογών, ένας από τους στόχους αυτής της επιχείρησης για τη δήθεν αποκατάσταση της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος ήταν το ΚΚΕ. Οσον αφορά αυτή τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πιστεύετε ότι θα αναζωπυρώσει το κλίμα των επιθέσεων κατά του ΚΚΕ; Θα έχουμε δηλαδή μια επανεμφάνιση των ίδιων ή και άλλων επιχειρημάτων του ίδιου τύπου;

-- Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι δεν έχει σταματήσει ούτε στο ελάχιστο αυτή η επίθεση. Κατά διαστήματα βέβαια, όταν είναι προεκλογική περίοδος, όταν υπάρχουν άλλα γεγονότα, όταν θέλουν να αποπροσανατολίσουν, επιστρατεύουν αυτά τα ψεύδη, τις συκοφαντίες, τις προβοκάτσιες, όλα αυτά τα ψέματα που λέγονται κατά διαστήματα ενάντια στο ΚΚΕ, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, είναι βαθιά ριζωμένο ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν είναι σαν τα μούτρα τους, ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει σαν τα μούτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από την άποψη ότι δεν εμπλέκεται ούτε με μονοπωλιακούς ομίλους, ούτε υπηρετεί πολιτικές και συμφέροντα αυτών των ομίλων.

Το ΚΚΕ, επίσης, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα - το δηλώνουμε ξανά προς πάσα κατεύθυνση - ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε όμηροι ούτε του κράτους, ούτε της ΕΕ, ούτε των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε δηλαδή την απαγόρευση - γιατί για τέτοιο πράγμα πρόκειται αυτό το νομοσχέδιο που σκέφτεται να φέρει η κυβέρνηση - να είναι για εμάς ο κύριος και βασικός χρηματοδότης μας ο ελληνικός λαός, τα εργαζόμενα στρώματα. Και, βέβαια, είναι καθαρό ότι σε αυτήν την περίπτωση, όταν η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων γίνεται από το κράτος δεν οδηγεί ούτε στο ελάχιστο σε μεγαλύτερη διαφάνεια ή σε σπάσιμο της διαπλοκής για παράδειγμα των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο κλπ.

Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι ενισχύει τη διαφθορά, ενισχύει την εξάρτηση από το μεγάλο κεφάλαιο και καθιστά τα κόμματα κρατικοδίαιτα. Επιτρέπει κάθε φορά, για παράδειγμα, στην κυβερνητική πλειοψηφία να καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης, το πώς θα μοιραστεί αυτή στα κόμματα, ενισχύει την ανισοτιμία, διαμορφώνονται μηχανισμοί ελέγχου και καθορισμού του τρόπου με τον οποίο κάθε κόμμα να μπορεί να τη διαθέσει και πάει λέγοντας.

Εμπαιγμός του λαού ότι δήθεν θα καταπολεμηθεί η διαφθορά

-- Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ και προτείνει και κάτι άλλο. Οποιος θέλει - λέει - να δίνει λεφτά σε κόμμα, ιδιώτης, εργαζόμενος, αγρότης, πολίτης γενικά, να το κάνει με την προϋπόθεση να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του. Τι λέτε εσείς ως ΚΚΕ γι' αυτό;

-- Το ΠΑΣΟΚ δεν μας εκπλήσσει που έχει τέτοια θέση. Αλλωστε, μέσω κορυφαίων στελεχών του και του προέδρου του, του κυρίου Παπανδρέου, το έχει επανειλημμένα επίσης και αυτό φέρει στην επιφάνεια.

Καταρχήν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτός που έχει την οικονομική εξουσία, έχει και την πολιτική εξουσία. Στο σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ζούμε σήμερα την οικονομική εξουσία την έχουν τα μονοπώλια, τα βιομηχανικά, τα τραπεζικά κλπ. και το κράτος τους, αυτοί δηλαδή που έχουν και την πολιτική εξουσία. Οι κυβερνήσεις, είτε αυτή είναι σήμερα κυβέρνηση της ΝΔ είτε χτες του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή του κατεστημένου, αυτή ακριβώς την πολιτική υπηρετούν και αυτό φαίνεται όχι μόνο μέσα από αυτά που βγαίνουν στη δημοσιότητα για τα μαύρα ταμεία, για τη χρηματοδότηση και όλα αυτά από μονοπωλιακούς ομίλους - όπως τώρα με τη «Ζήμενς» - αλλά από την πολιτική που ασκούν αυτά τα κόμματα με τους νόμους που φέρνουν στη Βουλή, που υπηρετούν πάντα το μεγάλο κεφάλαιο και όχι βέβαια τον εργαζόμενο λαό.

Δεύτερο ζήτημα εδώ είναι το εξής: Οτι πρόκειται για μέγιστη υποκρισία - να το επαναλάβω - ότι θα υπάρξει διαφάνεια αν δώσεις για παράδειγμα τα ονόματα των χρηματοδοτών. Χώρια που υπάρχουν διάφοροι τρόποι κάτω από το τραπέζι με διάφορους άλλους τρόπους να δίνονται αυτά από επιχειρηματίες κλπ. και χωρίς αποδείξεις, αυτό ότι δήθεν μέσω του διαδικτύου, ότι αν βάλεις τα ονόματα των μελών, των οπαδών που δίνουν οικονομική ενίσχυση θα λύσει το πρόβλημα της διαφάνειας είναι όχι μόνο αποπροσανατολισμός, είναι εμπαιγμός, είναι κοροϊδία του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ - να το ξεκαθαρίσω αυτό - εμείς έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Και όχι μόνο για το γεγονός ότι εμείς ούτε έχουμε ούτε κρατάμε καταστάσεις των εργαζομένων που μας ενισχύουν, άλλωστε ξέρετε πολύ καλά, όπως ξέρουν και οι ακροατές που μας ακούν αυτή τη στιγμή, το ΚΚΕ 90 χρόνια της ζωής και της δράσης του, στήθηκαν στελέχη του, μέλη του, τα καλύτερα παιδιά της πατρίδας μας στο εκτελεστικό απόσπασμα ακριβώς επειδή δεν ήθελαν να προδώσουν ή να δώσουν ένα όνομα, ποιος ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά το Κόμμα μας. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό ούτε σήμερα.

Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο γίνεται αυτή η προσπάθεια. Οι λαοί αντιδρούν, τα ΚΚ αντιδρούν, οι προοδευτικές, οι γνήσια πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις αντιδρούν σε αυτό το ζήτημα και εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτό.

Ηταν πολύ χαρακτηριστικό την προεκλογική περίοδο και τώρα συμβαίνει αυτό σε συζητήσεις, σε περιοδείες που κάνουμε με κόσμο και όχι μόνο με ψηφοφόρους του ΚΚΕ αλλά και με ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, άλλων κομμάτων. Μας λένε το εξής, επηρεασμένοι από όλη αυτήν την προπαγάνδα που γίνεται - γιατί για προπαγάνδα του αισχίστου είδους πρόκειται και όλα τα ψέματα και οι προβοκάτσιες για τη χρηματοδότηση. Μας λένε απλοί εργαζόμενοι, ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μα γιατί δε θέλετε και εσείς να δώσετε τα ονόματα των ενισχυτών, αυτών που σας δίνουν ας πούμε 10, 20, 30, 50, 100 ευρώ, τέλος πάντων ο καθένας ό,τι έχει, είτε για το Αρχείο του Κόμματος είτε για τις δραστηριότητες τις οικονομικές που αναπτύσσετε και λοιπά. Και όταν τους απαντάμε, εσύ, φίλε, ψηφοφόρε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έδωσες την προεκλογική περίοδο για το ΚΚΕ παρότι ψηφίζεις τα άλλα κόμματα, έδωσες όμως γιατί θέλεις να ενισχύσεις, να υπάρχει η φωνή του ΚΚΕ, να αντιστέκεται, να αποκαλύπτει ζητήματα στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού, να είναι δίπλα σου στους αγώνες, θέλεις να δημοσιευτεί το όνομά σου στο διαδίκτυο, θέλεις να το δώσουμε στην κυβέρνηση, θέλεις να το γνωρίσει ο εργοδότης σου; Και λέει, όχι. Μα γι' αυτό το πράγμα πρόκειται. Και τότε συνειδητοποιεί ο απλός εργάτης, που ψηφίζει τη ΝΔ ακόμα σήμερα, ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω τι άλλο κόμμα, ότι αυτό που λέει το ΚΚΕ είναι για το συμφέρον και του ίδιου.

Δε θα επιτρέψουμε καμιά παρέμβαση στη σχέση του ΚΚΕ με τα μέλη και τους φίλους του

-- Επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση ότι το ΚΚΕ δε δέχεται κανέναν έλεγχο για την οικονομική του διαχείριση. Βλέπουμε παραδείγματος χάριν στον Τύπο εκθέσεις ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του ΚΚΕ, βλέπουμε επίσης ελέγχους των επιχειρήσεων, όπως η «Τυποεκδοτική». Το ΚΚΕ επιμένει ότι δε δίνει τους καταλόγους των συνδρομητών, των ενισχυτών του, όχι ότι...

-- Κοιτάξτε να δείτε, να το πούμε για μια ακόμα φορά. Εμείς αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση του αστικού κράτους και της εξουσίας του στη σχέση του Κόμματός μας με τα μέλη μας, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, σχέση η οποία υπακούει αποκλειστικά και μόνο στις αρχές λειτουργίας που καθορίζονται από το Καταστατικό μας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δραστηριότητες, για παράδειγμα, όπως αναφέρατε και εσείς, πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως σε όλα τα κόμματα, έτσι και στο Κόμμα μας. Πραγματοποιείται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις εκλογικές δαπάνες που επίσης χρηματοδοτούνται από το κράτος. Γίνεται έλεγχος από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, γίνεται έλεγχος απόδοσης από την αρμόδια εφορία του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, του ΕΤΑΚ και τόσων άλλων. Σε ό,τι αφορά επίσης τη δραστηριότητα του Κόμματος για την ημερήσια έκδοση του «Ρ», την έκδοση βιβλίων, την έκδοση πολιτικού, λογοτεχνικού, μαρξιστικού βιβλίου, τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των θέσεών μας μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «902», έχουμε αποδεχτεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, αυτές τις λειτουργίες μας τις εκτελούμε μέσω των επιχειρήσεων που έχουν μορφή ανώνυμης εταιρείας. Αυτές οι επιχειρήσεις υπόκεινται τακτικά σε πλήρη νομικό, λογιστικό, φορολογικό, ασφαλιστικό έλεγχο, οποιοδήποτε έλεγχο. Και μάλιστα, να σας πω και κάτι, ακριβώς επειδή είναι δραστηριότητες του ΚΚΕ εμείς ελεγχόμαστε πολύ πιο αυστηρά από ό,τι άλλα κόμματα.

Στοχοποιούνται οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν την πολιτική των μονοπωλίων

-- Με δεδομένη την κυβερνητική θέση και τη θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις θέσεις των άλλων κομμάτων, πιστεύετε ότι πίσω από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στοχοποιείται το ΚΚΕ ή το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη συνολικά;

-- Εγώ θα έλεγα ότι στοχοποιείται όχι μόνο το κομμουνιστικό κίνημα και το ΚΚΕ, στοχοποιείται κάθε προσπάθεια, κάθε φωνή, κάθε κόμμα, κάθε πολιτικός οργανισμός που έχει στόχο του να αντισταθεί, που έχει στην κατεύθυνση της πάλης του να συγκρουστεί με αυτή την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, που θέλει να ανοίξει δρόμους που θα είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων, δηλαδή όλων αυτών που βρίσκονται κάτω από μια στυγνή εκμετάλλευση από την εξουσία που έχει σήμερα στα χέρια της το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα που υπηρετούν αυτή την πολιτική και αυτό το σύστημα.

Και βέβαια, η κρατική χρηματοδότηση, να είναι καθαρό, να το πω άλλη μια φορά, σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσει τη συνδιαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων με αυτά τα κόμματα και το κράτος τους. Θα συνεχίζει, το ξαναλέω, κάτω από το τραπέζι να δυναμώνει... Οπου κι αν έγινε αυτό, σε οποιαδήποτε χώρα, δέστε είτε της ΕΕ είτε στις ΗΠΑ κλπ. που πέρασαν τέτοιοι νόμοι ή που υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αποδεικνύεται ότι η διαφθορά, τα σκάνδαλα, η σήψη συνεχώς αυξάνουν, δυναμώνουν, γιατί ακριβώς προκύπτουν από τη φύση αυτού του συστήματος, από τη δράση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ