Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινάει το αντιλαϊκό πογκρόμ

Το «πράσινο φως» για την επιβολή σκληρής λιτότητας, έδωσε - όχι τυχαία - από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Σαρωτικά μέτρα λιτότητας, που θα πλήξουν ποικιλόμορφα το σκληρά δοκιμαζόμενο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων προωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα τη διάσωση του ...καταρρέοντος προϋπολογισμού, αλλά και ...της ανάγκης συμμόρφωσης της χώρας στις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις. Τη μείωση, δηλαδή, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω απ' το 3% του ΑΕΠ.

Το «πράσινο φως» το έδωσε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά - όχι τυχαία - την ολοκλήρωση των εργασιών της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, όπου και αποφασίστηκε η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα είπε ο Καραμανλής υπάρχει στην πολιτική ζώνη της εφημερίδας. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της λήψης νέων μέτρων. Ερωτώμενος, μάλιστα, αν θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι απάντησε πως «είναι φυσικό το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε διαρκή προβληματισμό για τη μείωση της δημοσιονομικής σπατάλης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης»! Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, έχουν αποκλειστικούς αποδέκτες τους εργαζόμενους, ενώ, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις. Οι τελευταίες όχι μόνο δεν επιβαρύνονται, αλλά - σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης - η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμων, με τους οποίους από τη μια μείωσε τους συντελεστές φορολογίας κερδών μέχρι 10 μονάδες και από την άλλη τους ενίσχυσε με νέα προκλητικά «επενδυτικά» προνόμια.

Στα πλαίσια αυτά, ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας - ο προάγγελος των νέων μέτρων λιτότητας - εξέδωσε χτες εγκύκλιο, με θέμα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με αυτήν καλούνται οι επιτροπές «για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων», να συνδυάσουν άμεσα και να ετοιμάσουν εισηγήσεις, με τις νέες αυξημένες τιμές ανά ζώνη. Τα σχετικά πορίσματα θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι 30/6/2005, ενώ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα είναι αυξημένες, μεσοσταθμικά, κατά 30%. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, θα επιβαρύνουν φορολογικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες - κληρονομιές - γονικές παροχές), ενώ θα πυροδοτήσουν την κερδοσκοπία στην αγορά των ακινήτων, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες δε θίγονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εκμεταλλεύονται και γενικό ανατιμητικό κλίμα και αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων.

Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις των ειδικών φόρων, στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα. Ειδικά για τις φτηνές μάρκες τσιγάρων, οι οποίες πωλούνται σήμερα 0,8 - 1 ευρώ, οι τιμές τους, μετά την αύξηση του φόρου, προβλέπεται να ανέλθουν στο 1,5 ευρώ ανά πακέτο. Αλλά, ούτε και η φορολογία των πετρελαιοειδών είναι εκτός κυβερνητικών σχεδιασμών και ο μοναδικός προβληματισμός τους είναι οι υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη το νέο κανονισμό της ΕΕ που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας πετρελαιοειδών σταδιακά από το 2006 έως το 2010. Ακόμα «παίζει» και το σενάριο της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, από το 18% στο 19% ή και στο 20% με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ...

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαβαίνεται επίσης:

  • Η δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, στο όνομα της περιστολής της σπατάλης...
  • Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ολυμπιακή) ή και «εμβάθυνση» των μορφών ιδιωτικοποίησης στις ήδη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες με την παράδοση της διοίκησης στους ιδιώτες.
  • Ξεπούλημα των Ολυμπιακών Ακινήτων (ήδη ανακοινώθηκε η οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό) και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με την ένταξή τους σε σχέδιο πόλης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημιουργούν κλίμα φορο-υποταγής (2008-08-19 00:00:00.0)
Πολιτικά «παιχνίδια» με τη φοροδιαφυγή (2007-02-02 00:00:00.0)
Προσπάθεια σύγχυσης και παραπληροφόρησης (2002-08-08 00:00:00.0)
Κοκτέιλ φόρων και ανατιμήσεων (2001-01-17 00:00:00.0)
Προτείνουν «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών (2000-10-18 00:00:00.0)
Δυσβάστακτη επιβάρυνση λόγω "αντικειμενικών κριτηρίων" (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ