Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ - «ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ»
Λιγότερα και ακριβότερα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις

Τα νέα δεδομένα για τις δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις μικρές επιχειρήσεις

Αύξηση του κόστους του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρών, αυστηροποίηση της διαδικασίας εγκρίσεων των δανείων, αύξηση των απαιτούμενων εγγυήσεων, είναι τα βασικά γνωρίσματα των νέων κανόνων που θα υιοθετήσουν το 2006 οι τράπεζες με βάση τις κατευθύνσεις της «Βασιλείας ΙΙ». Τα ζητήματα της νέας λειτουργίας των τραπεζών συζητήθηκαν χτες σε ημερίδα που οργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ) και η ΓΣΕΒΕΕ.

Οι κατευθύνσεις αυτές - που καταλήχτηκαν το 2004 από τις μεγάλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες - αναμένονται σκληρότερες για την Ελλάδα, όπου ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό είναι ήδη πολύ εκτεταμένος. Στις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη και με τα νέα κριτήρια μια μικρή επιχείρηση θεωρηθεί ικανή να δανειοδοτηθεί, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από σήμερα.

Οι παρεμβάσεις στην ημερίδα από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον υφυπουργό Οικονομίας Χ. Φώλια, περιορίστηκαν στην επανάληψη των κυβερνητικών μέτρων για τις επιχειρήσεις και σε παραινέσεις προς τις οργανώσεις των ΕΒΕ να ενημερώσουν τα μέλη τους για... το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανησυχία για τα νέα δεδομένα εκφράστηκε από την πρόεδρο του ΕΕΑ Σ. Οικονομάκου και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλο.

Οι νέοι κανόνες συνιστούν ακόμη μεγαλύτερη επέμβαση στο δήθεν «ελεύθερο ανταγωνισμό», καθώς οι επιχειρήσεις που θα κρίνονται «βιώσιμες», εύρωστες, ή η δραστηριότητά τους είναι σύμφωνη με τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο θα δανειοδοτούνται πιο εύκολα, αλλά και με χαμηλότερο κόστος από τις υπόλοιπες!!! Με τους νέους κανόνες εξυπηρετείται μεθοδικά πλέον και το σχέδιο της ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου για ενίσχυση μόνο εκείνων των επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένους όρους για το αντικείμενο, το μέγεθος και τον βαθμό εξάρτησής τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η «Βασιλεία ΙΙ», σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών που συμμετείχαν στην ημερίδα, έχει να κάνει με τα «νέα δεδομένα για την αξιολόγηση του ρίσκου των τραπεζών και τον επιμερισμό του κεφαλαίου που θα καλύψει αυτούς τους κινδύνους». Στο επίκεντρο μπαίνει πια το ρίσκο του πελάτη και αν κριθεί ότι είναι υψηλό θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Η Ενωση Τραπεζών που το διαμόρφωσε ανέφερε χαρακτηριστικά το 2004: «το αναθεωρημένο πλαίσιο θα προωθήσει την υιοθέτηση σκληρότερων πρακτικών διαχείρισης του ρίσκου από την τραπεζική βιομηχανία και αποβλέπει σε αυτό ως ένα από τα σπουδαιότερα προνόμιά της». Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν εκτός των άλλων να αυτοπροσδιοριστούν με βάση ένα ερωτηματολόγιο που θα τους δίνεται. Οι τράπεζες θα ελέγχουν το σημαντικό πλήθος των στοιχείων που θα αντλούν, έχοντας πλέον περισσότερες απαιτήσεις ελέγχου, ενώ θα συνυπολογίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της ενδιαφερόμενης για δανεισμό επιχείρησης, το «ρίσκο της αγοράς» και το «λειτουργικό ρίσκο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφή και ανάπτυξη (2014-01-19 00:00:00.0)
Διεργασίες για πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση (2014-01-16 00:00:00.0)
Δικομματική εξαπάτηση των μικρών ΕΒΕ (2009-09-16 00:00:00.0)
Για τους λίγους και πάλι (2005-06-07 00:00:00.0)
Ημερίδα για την επαγγελματική κατάρτιση (1997-05-10 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία από απολυμένους της ΚΑΡΝΑ (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ