Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δημιουργούν κλίμα φορο-υποταγής

Στη δημιουργία κλίματος ...λαϊκής αποδοχής των νέων σαρωτικών φορο-εισπρακτικών μέτρων, αλλά και των μέτρων καρατόμησης των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αποσκοπεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τις συνεχείς «διαρροές» επιλεγμένων στοιχείων και πληροφοριών για το ύψος της φοροδιαφυγής. Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα ανασύρεται και πάλι από τα συρτάρια του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τα επερχόμενα αντιλαϊκά δημοσιονομικά μέτρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει και τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο, από τα οποία προκύπτει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 35%. Ειδικά για το 2008, με στόχο πάντα τη ...διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού, από το οικονομικό επιτελείο διαρρέουν πληροφορίες για αύξηση εντός του έτους των ειδικών φόρων σε πετρελαιοειδή, ποτά, τσιγάρα, των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, της εφάπαξ καταβολής του νέου φόρου επί των ακινήτων - τα σχετικά σημειώματα αναμένεται να αποσταλούν τον Οκτώβρη - αλλά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για επιλεκτική ...αυξομείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Αλλά και το μέτρο νέας ρύθμισης των φορο-εκκρεμοτήτων έχει πέσει στο τραπέζι, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, όταν είχε εξαγγείλει την αμέσως προηγούμενη ρύθμιση - μπροστά μάλιστα στις κάμερες - ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλου. Σαν έτοιμο από καιρό το πρώην κυβερνητικό στέλεχος, αφού στην αρχή της δήλωσής του «φιλοσοφεί» για τα «καλά» και τα «κακά» που θα έχει για τις επιχειρήσεις μια νέα ρύθμιση περαίωσης φορο-εκκρεμοτήτων, στο τέλος επισημαίνει ότι «το ΕΒΕΑ ήδη έχει εκπονήσει σχέδιο ρύθμισης για τον τρόπο που πρέπει να υλοποιηθεί η νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων»! Τόσο καλά... Και τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι μόνο η πρόγευση. Το κυρίως πιάτο έρχεται με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, με τα μικρομεσαία στρώματα να βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο.

Και ενώ είναι εμφανές ότι η αποκαλούμενη δημοσιονομική εκτροπή - σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια της ΕΕ - οφείλεται πρώτα και κύρια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, συνεχίζοντας τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε προκλητικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αλλά και των μεγάλων εισοδημάτων, η ίδια, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, την αποδίδει στη ...φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων στρωμάτων. Προκειμένου μάλιστα να επιβεβαιώσει τις θέσεις της, έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα επιλεκτικά στοιχεία για το ύψος δηλωθέντος εισοδήματος του 2007 από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Ανεξάρτητα από το εάν τα στοιχεία αυτά ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα επιλεκτική μνήμη, καθώς δεν παρουσίασε συγκρίσιμα στοιχεία προηγούμενων φορολογικών ετών. Κατά δεύτερο, ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης είχε διαβεβαιώσει μόλις την προηγούμενη άνοιξη - όταν, υπό τη σκιά των εξελίξεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, έσπευσε να αναθεωρήσει τα στοιχεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού - ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα παρουσίαζε προβλήματα στην εκτέλεσή του. Ισχυριζόταν τότε ότι η μικρότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα αντισταθμιζόταν από τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι τα κρατικά έσοδα υπολογίζονται ως ποσοστό του ονομαστικού και όχι του πραγματικού ΑΕΠ... Αυτά έλεγαν λίγους μήνες πριν, αλλά σήμερα απειλούν τους πάντες με φοροεπιδρομή και νέες καρατομήσεις κοινωνικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ