Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
«Ανώτατες τιμές» χτυπάει η ... κοροϊδία

«Είναι εμπαιγμός», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Διπλή κοροϊδία αποδείχτηκε περίτρανα το περίφημο πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας. Αφ' ενός, έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για μία κίνηση με την οποία η κυβέρνηση θέλει να θολώσει τα νερά για τις ευθύνες που φέρει, αφού με την πολιτική της τα μονοπώλια έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Αφ' ετέρου, στην πράξη το κύκλωμα της εμπορίας υγρών καυσίμων έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τη διάταξη περί ανώτατων τιμών, πουλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 13 λεπτά παραπάνω από την τιμή που όριζε το υπουργείο την αμόλυβδη, όπως στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Αμοργό όπου η αμόλυβδη πωλούνταν μέχρι 1,39 ευρώ το λίτρο, με πλαφόν τα 1,247 ευρώ! Κάποιοι, μάλιστα, που πουλούσαν φθηνότερα από το πλαφόν, αύξησαν την τιμή τους ευθυγραμμίζοντάς τη με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Τις προηγούμενες μέρες, μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής, και ενώ υποτίθεται ότι από την Πέμπτη τέθηκε σε ισχύ η διάταξη για υποχρεωτικά ανώτατες τιμές, σε βενζινάδικα της Νάξου η αμόλυβδη πωλούνταν μέχρι 1,30 ευρώ, στην Τήνο 1,30 ευρώ, στην Κέρκυρα μέχρι 1,37 ευρώ το λίτρο.

Χτες αναπροσαρμόστηκαν οι ανώτατες τιμές που καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση τη μέση τιμή της Αττικής που προέκυψε από τις τιμοληψίες της προηγούμενης εβδομάδας. Ετσι, από χτες το βράδυ και μέχρι την επόμενη Δευτέρα οι τιμές «πλαφόν» για τις περιοχές που ισχύει έχουν ως εξής:

  • Για νησιά με τουλάχιστον 3 βενζινάδικα: Η αμόλυβδη στα 1,241 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,438 ευρώ, η σούπερ στα 1,320 και το ντίζελ στα 1,362 ευρώ το λίτρο.
  • Για νησιά με μέχρι δύο βενζινάδικα: Η αμόλυβδη στα 1,251 ευρώ, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,448 ευρώ, η σούπερ στα 1,330 ευρώ και το ντίζελ στα 1,372 ευρώ το λίτρο.

Στο μεταξύ την αντίδρασή τους στο μέτρο της επιβολής υποχρεωτικά ανώτατων τιμών εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Βενζινοπωλών Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση καταστρατηγεί τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και γι' αυτό, καταλήγουν, θα προσφύγουν τις επόμενες μέρες στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΚΚΕ

Με αφορμή τις κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σημειώνει:

«Το πλαφόν που αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές δε θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όσα λέγονται είναι εμπαιγμός. Αυτού του είδους τα μέτρα δεν περιορίζουν ούτε ελάχιστα τη μεγάλη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, που μαζί διαπράττουν, μέσω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ελπίζουν στην κυβέρνηση και στα κόμματα που αποδέχονται και στηρίζουν τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια.

Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στα καύσιμα. Ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ