Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Αλχημείες» για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Στο 10% (αντί 6%) για το 2012 μετά την εμφάνιση των ενισχύσεων στις τράπεζες!

Σε νέα «αναθεώρηση» των ταξινομούμενων δημοσιονομικών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αντίστοιχης ευρωενωσιακής υπηρεσίας (Γιούροστατ). Κάθε άλλο παρά τυχαία, το επίσημο έγγραφο κοινοποιήθηκε παραμονές των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να ξεφουρνήσει η συγκυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η αναμενόμενη εκταμίευση του πακτωλού των δεκάδων δισεκατομμυρίων για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, θα εμφανίσει σε απογείωση τα παραγόμενα «ελλείμματα» του κρατικού προϋπολογισμού, εξέλιξη που με τη σειρά θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση λήψης και νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το έτος 2012:

  • Το δημοσιονομικό «έλλειμμα» εμφανίζεται στα 19,36 δισ. ευρώ ή στο 10% του ΑΕΠ.
  • Το ενοποιημένο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν υποτίθεται για τον περιορισμό του και παρά το «κούρεμα» του χρέους έναντι του οποίου οι εργαζόμενοι επωμίσθηκαν νέα ακόμα πιο επώδυνα μέτρα, έφτασε τα 303,9 δισ. ευρώ.

Το «έλλειμμα χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» θα διαμορφωνόταν στα 11,63 δισ. ευρώ ή στο 6% του ΑΕΠ, θα ήταν δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο! Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τις «κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, τα οποία αποφάσισαν να εμφανίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και στους λογαριασμούς που τηρούν οι υπηρεσίες της ΕΕ. Η δαπάνη αυτή συμφωνήθηκε να καταγραφεί στο «έλλειμμα» αλλά να μην παρθεί υπόψη από την τρόικα κατά την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ολοφάνερα προκύπτουν οι αλχημείες και οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις και στοχεύσεις. Ολοφάνερα προκύπτει ότι και για το 2013, μετά τη διοχέτευση του πακτωλού με τα δισ. ευρώ για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, θα απογειώσουν τα ελλείμματα σε νέα ύψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ