Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Επανίδρυση» χάριν των «επενδυτών»

Από την «επανίδρυση του κράτους», κατά τρόπο που να υπηρετεί καλύτερα και γρηγορότερα το ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεκινά το νομοθετικό έργο της η κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ επί τάπητος μπαίνει η «αναμόρφωση» του δημοσιοϋπαλληλικού και του κοινοτικού κώδικα.

Το πρώτο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη μεθεπόμενη Πέμπτη, περιλαμβάνει «αντιγραφειοκρατικές» διατάξεις, οι οποίες αφορούν στο χρόνο απάντησης των υπηρεσιών στον πολίτη. Κυρίως όμως θα περιέχει διατάξεις για την κατάργηση των πολλών υπογραφών στα δημόσια έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η κατάργηση της γραφειοκρατίας αφορά στις «πολλές υπογραφές στα δημόσια έγγραφα τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις». Επίσης, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις για τα κυβερνητικά όργανα και τη δομή της κυβέρνησης (κατάργηση του υπουργείου Τύπου και ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού), τις σχέσεις κράτους-πολίτη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

«Είναι το πρώτο από τα νομοσχέδια, με τα οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμά μας για την επανίδρυση του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε χτες τα μέλη του κυβερνητικού οργάνου.

Παράλληλα, εξαγγέλθηκε ότι θεσμοθετούνται επιτροπές για την αναμόρφωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και την κατάρτιση νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δίνοντας έτσι το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για αναθεώρηση των υπαρχόντων, ήδη αντιδραστικών, κωδίκων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας». «Η αποτίμηση της σημερινής κατάστασης δεν είναι ευχάριστη», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, η συνολική απορροφητικότητα είναι πολύ χαμηλή, μόλις στο 12%». Η κυβέρνηση, όπως είπε, θεωρεί απαράδεκτο να χάνονται κοινοτικοί πόροι, κοινοτικά χρήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την επανίδρυση του κράτους, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, ανακοίνωσε αργά προχτές το βράδυ τις τοποθετήσεις νέων επικεφαλής σε κρατικούς οργανισμούς. Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ προτείνεται ο Παν. Βουρλούμης, ενώ για τη ΔΕΠΑ ο Ραφαήλ Μωυσής. Επίσης, προτείνεται ως πρόεδροι, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ο Ν. Κατσαρός, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο Δημ. Βαγιωνάς, του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ο Χρ. Γιαννάκης. Ως διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) προτείνεται ο Παν. Παταργιάς. Γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης τοποθετείται η Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ