Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Μένουν στρατός κατοχής - έποικοι

Σχετικά με τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα που προβλέπεται να παραμείνουν στο νησί, το σχέδιο προβλέπει και τα ακόλουθα:

-- «Κάθε απόσπασμα μπορεί να έχει τέτοια δομή ώστε να διαθέτει τις πιο κάτω δυνατότητες, στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων αριθμών και των γενικών περιορισμών που επιβάλλονται σε σχέση με τα όπλα και τον εξοπλισμό: αρχηγείο, τεθωρακισμένα, μονάδα αναγνώρισης, πεζικό, μονάδα μηχανικού, πυροβολικό, διαβιβάσεις, αεροπορία, αεράμυνα, διοικητική μέριμνα, διοικητική και ιατρική υποστήριξη».

-- Κάθε απόσπασμα μπορεί να αναπτύσσει μόνο τα ακόλουθα όπλα και εξοπλισμό:

  • Μεσαία άρματα μάχης, με μέγιστο αριθμό τα 50 για κάθε πλευρά και έως 55 τόνοι το καθένα.
  • Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, με κύριο πυροβόλο 25 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 180 για κάθε πλευρά.
  • Ρυμουλκούμενα πυροβόλα, διαμετρήματος έως 155 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 18 για κάθε πλευρά.
  • Αντιαεροπορικοί πύραυλοι, μικρού βεληνεκούς έως 7.000 μέτρα, με μέγιστο αριθμό τα 18 για κάθε πλευρά.
  • Μεταγωγικά ελικόπτερα γενικής χρήσης, μη εξοπλισμένα, έως 12 επιβάτες, με μέγιστο αριθμό τα 6 για κάθε πλευρά.
  • Ελαφρά ελικόπτερα, τύπου παρακολούθησης/συνδέσμου, μη εξοπλισμένα, έως 6 επιβάτες, με μέγιστο αριθμό τα 4 για κάθε πλευρά.
  • Ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, αναγνωριστικού τύπου, με κύριο πυροβόλο έως 90 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 17 για κάθε πλευρά.
  • Αντιαεροπορικά πυροβόλα, διαμετρήματος έως 45 χιλ., με μέγιστο αριθμό τα 16 για κάθε πλευρά.

-- «Αμφότερες η Ελλάδα και η Τουρκία θα ορίσουν όχι περισσότερες από έξι οριοθετημένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κρατική γη, στην οποία εδρεύουν τα στρατεύματα και ο εξοπλισμός, και όχι περισσότερα από τρία πεδία εκπαίδευσης σε κρατική γη, κατόπιν διαβουλεύσεων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντίστοιχης συνιστώσας Πολιτείας».

-- «Μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος της Θεμελιώδους Συμφωνίας, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πληροφορήσουν την Κύπρο, η μία την άλλη και τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και την έκταση των αντίστοιχων πεδίων εκπαίδευσής τους και των καθορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν σε κάθε εγκατάσταση. Θα πληροφορούν επίσης εκ των προτέρων την Κύπρο, η μία την άλλη και τα Ηνωμένα Εθνη, σχετικά με οποιεσδήποτε μεταγενέστερες αλλαγές στην ανάπτυξη των στρατευμάτων».

Ενισχύουν τη θέση τους

Βέβαια τα παραπάνω είναι όλα λόγια. Στην πράξη η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις τελευταίες μέρες να ενισχύει τις δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, με στρατιώτες, νέου τύπου τεθωρακισμένα και άλλο πολεμικό υλικό.

Η μεταφορά τους έγινε την προηγούμενη βδομάδα, με πολεμικά πλοία στην Αμμόχωστο. Το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ μετέδωσε φωτογραφικό υλικό που ελήφθη τη Μ. Παρασκευή και αποδεικνύει αυτή τη μεταφορά. Οι φωτογραφίες δείχνουν το πλοίο «Ισκεντερούν» στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμόχωστου, να εκφορτώνει:

  • Οκτακόσιους πενήντα στρατιώτες.
  • Εξι νέου τύπου τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για καταστολή διαδηλώσεων.
  • Τριάντα φορτηγά αυτοκίνητα με υλικό, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για το στρατόπεδο ηλεκτρονικού πολέμου που βρίσκεται υπό κατασκευή στα κατεχόμενα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ασυνήθιστα μεγάλη κινητικότητα και στην περιοχή της Νήσου των Εχιδνών στην Κερύνεια, όπου υπάρχουν μεγάλες αποθήκες καυσίμων των δυνάμεων κατοχής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα υποστηρίζει ότι πρόκειται για επιχείρηση αντικατάστασης στρατιωτών και πολεμικού υλικού. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πλοία επιστρέφουν από την Αμμόχωστο στην Τουρκία με φορτίο.

Και οι έποικοι

Με βάση τις προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν», στη νήσο παραμένουν δεκάδες χιλιάδες έποικοι. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων της 6/4/2004, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωνε ότι το ψευδοκράτος έχει δώσει 53.000 «ιθαγένειες» σε ανθρώπους προερχόμενους από την Τουρκία. Πρόσθετε τότε ότι μόνον 44.000 από αυτούς έχουν πάρει την «ταυτότητα» του ψευδοκράτους. Αποκάλυπτε δε πως αυτή τη στιγμή στα Κατεχόμενα ζουν άλλοι 60.000 «παράνομοι».

Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό, στο προωθούμενο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Προς τούτο παρέδωσε πριν μερικές μέρες στον ΟΗΕ κατάλογο με τα ονόματα 45.000 εποίκων οι οποίοι προβλέπεται να παραμείνουν στην Κύπρο με βάση τη συγκεκριμένη αμερικανόπνευστη επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο πέραν αυτού του αριθμού, το «σχέδιο Ανάν», μέσα από περίπλοκες νομικίστικες διατάξεις και «κριτήρια», αφήνει «παραθυράκια» για να παραμείνουν στην Κύπρο και πολλές χιλιάδες άλλοι.

Πίσω στον Ταλάτ: Συμπλήρωσε ότι ο ονομαστικός αυτός κατάλογος είναι αποτέλεσμα προσεκτικής δουλιάς, αλλά δε θα δοθεί στη δημοσιότητα, «γιατί μπορεί να τύχει εύκολα εκμετάλλευσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά». Η τοποθέτηση αυτή εύλογα γεννά ερωτήματα: Ποιοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο; Τι είδους στοιχεία; Με τι δραστηριότητα στο παρελθόν, αλλά και τώρα;

Επίσης πόσο εύκολο θα είναι να φύγουν όσοι έχουν εξασφαλίσει την «ιθαγένεια», αλλά δεν είναι στον εν λόγω κατάλογο; Πόσο εύκολο θα είναι να φύγουν και οι επιπλέον τούτων 60.000 έποικοι;

Και δεν είναι μόνο οι έποικοι: Για διάστημα 19 χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, θα επιτρέπεται στο ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστόν κρατίδιο να έχουν ως κατοίκους Ελληνες και Τούρκους υπηκόους αντίστοιχα, μέχρι να συμπληρώνουν το 5% του πληθυσμού τους.

Ομως μετά είναι καταφανής η πιθανότητα κατάργησης του ορίου, με ορατό τον κίνδυνο για νόμιμο μαζικό εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Διότι η συνέχιση της διασφάλισης του 5%, μετά τα 19 χρόνια, θα εξαρτάται από την έγκριση νόμου από το Προεδρικό Συμβούλιο της «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», τη Βουλή και τη Γερουσία. Εκεί χρειάζεται απαραιτήτως και η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων που μετέχουν στα όργανα αυτά. Ενα «όχι» τους ισοδυναμεί με βέτο και το όριο καταργείται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ