Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με εθελοντές...

Εθελοντές, εβδομήντα τον αριθμό, αναζητά, λέει, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για να ενισχυθεί η στελέχωσή του, όσον αφορά στον τομέα των ελέγχων που θα διενεργεί ο Φορέας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ δεν έχει ακόμα στελεχωθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται ούτε καν στον στοιχειώδη ελεγκτικό ρόλο που υποτίθεται πως πρέπει να παίζει, είναι βεβαίως το άλλοθι για να οργιάζουν οι κάθε λογής κερδοσκόποι σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ανακήρυξη της «ελεύθερης αγοράς» σε ακρογωνιαίο λίθο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, αυτόματα περιορίζει, μέχρι και καταργεί, τις δυνατότητες για την ύπαρξη πραγματικών και αποτελεσματικών ελέγχων της καταλληλότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δε λύνεται με διάφορα «εφέ» τύπου πρόσληψης... εθελοντών, που θα περιφέρονται για μερικές μέρες στους χώρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και μαζικής εστίασης. Εκείνο που απαιτείται είναι συνολικά μια διαφορετική πολιτική ελέγχου όχι απλά της διακίνησης των τροφίμων, αλλά ολόκληρης της διαδικασίας από την παραγωγή τους μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο τραπέζι των καταναλωτών.

Μια τέτοια πολιτική, όμως, δεν μπορεί να υποβαθμίζει το θέμα των ελέγχων σε υπόθεση... αυτοελέγχου των επιχειρήσεων ή... αυτοπροστασίας των καταναλωτών, ούτε να αφήνει ανεξέλεγκτη τη διακίνηση κάθε λογής αμφίβολης ποιότητας τροφίμων στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ