Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Εντείνονται και οι ευρωπιέσεις

Ψήφισμα υπέρ του «σχεδίου Ανάν» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε χτεσινή έκτακτη κοινή συνεδρίασή της με τη μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου, και αφού ακροάστηκε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το «σχέδιο Ανάν».

Το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε παρά τις παραινέσεις των παρισταμένων Κυπρίων βουλευτών, που έλαβαν το λόγο ζητώντας από την Ευρωβουλή να αφήσει τον κυπριακό λαό ήσυχο να αποφασίσει ανεπηρέαστος στο δημοψήφισμα. Το ψήφισμα που τελικά υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί έναν λειτουργικό ιστορικό συμβιβασμό με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε και τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατηφόρη, στην οποία τονίζεται η διαθεσιμότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να συμβάλουν θετικά στην υπέρβαση των τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ό,τι αφορά στο θέμα των περιουσιών. Παράλληλα, απορρίφθηκε τροπολογία της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, η οποία καλούσε την ΕΕ να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης των δεσμών της με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε περίπτωση μη έγκρισης του «σχεδίου Ανάν» στα επικείμενα δημοψηφίσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έλαβαν το λόγο αρκετοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Μ. Ροτ, η οποία αφού ανέφερε ότι το «σχέδιο Ανάν» προσφέρει τη δυνατότητα της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων, σημείωσε ότι «πολλοί στην Κύπρο δε συμβάλλουν στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών».

Ο ειδικός εισηγητής της Ευρωβουλής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ζακ Πόος, ερμήνευσε τις δυσκολίες αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» από τους πολιτικούς ιθύνοντες της Κύπρου λέγοντας ότι «είναι πάντα πιο εύκολο να ασκεί κανείς μόνος του την εξουσία παρά να τη μοιράζεται»!!!

Απέκλεισαν ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε η άρνηση της Επιτροπής να δώσει το λόγο τόσο στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, όσο και στον επίσης ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Συνολικά υπήρξαν 7 κατά και 5 αποχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ