Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ»
Τρία κόμματα αποσύρουν την υπογραφή τους για την ίδρυσή του

Πρόκειται για το Τσέχικο και το Σλοβακικό ΚΚ, καθώς για την Αριστερά του Λουξεμβούργου

Στην ημερήσια εφημερίδα του Βερολίνου «Junge Welt» (13 Απρίλη) δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο «Η υπογραφή αποσύρθηκε» και που αναφέρει τα εξής σχετικά με την αποσκοπούμενη ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (ΕΑΚ):

Στο μεταξύ εκτός από το ΚΚ Τσεχίας και το Σλοβακικό ΚΚ που απόσυραν την υπογραφή τους της 11 Γενάρη στο Βερολίνο κάτω από την έκκληση για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, και το «Dei Lenk», η «Αριστερά του Λουξεμβούργου», την απέσυρε. Μάλιστα, το κόμμα αυτό του Λουξεμβούργου, μαζί με το γερμανικό ΚΟΔΗΣΟ, το γαλλικό ΚΚ και την ιταλική «Κομμουνιστική Επανίδρυση» ανήκε στον κύκλο επεξεργασίας του προσωρινού προγράμματος και του καταστατικού του ΕΑΚ, σύμφωνα με τη συνάντηση του Βερολίνου, αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

Φαίνεται ότι αυτό το κόμμα, στο οποίο πριν τρεις εβδομάδες στο συνέδριό του επικράτησαν οι «τροτσκιστές», μάλλον θα στραφεί προς ένα άλλο σχέδιο, όχι βέβαια λιγότερο βλαβερό για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη, προς την «Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά».

Οι διαφωνούντες με την ηγεσία σοσιαλδημοκράτες

Στην ίδια εφημερίδα (14 Απρίλη) δημοσιεύονται οι ακόλουθες πληροφορίες για την «Πρωτοβουλία Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη», δηλαδή για τους σοσιαλδημοκράτες - μέλη του SPD, που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της ηγεσίας του κόμματος και είχαν εξαγγείλει τη δυνατότητα ίδρυσης κόμματος αριστερά από τη σοσιαλδημοκρατία.

«Η Πρωτοβουλία Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» (ASG) έχει σε όλη τη Γερμανία ήδη 2.000 υποστηριχτές, που υπέγραψαν επώνυμα την κίνηση. Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία σε εγκύκλιο επιστολή, στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο έχουν απευθυνθεί 280.000 ερωτήσεις και στην προσωρινή διεύθυνσή της στη Φιρτ (κοντά στη Νυρεμβέργη) έχουν φθάσει ερωτήσεις από 70 πόλεις για την ίδρυση τοπικών και περιφερειακών επιτροπών.

Μερικοί από τους περιφερειακούς ενδιαφερόμενους είναι συνδικαλιστικοί γραμματείς (αναφέρονται ονόματα). Ο πρώην ομοσπονδιακός διευθυντής του ΚΟΔΗΣΟ Ούβε Χικς και ο δημοσιογράφος Γιοάχιμ Μπίσορ από το Αμβούργο.

Ενας από τους πρωταγωνιστές της Πρωτοβουλίας, ο συνδικαλιστής μεταλλουργός Κλάρικ Ερνστ, δήλωσε ότι «δεν είναι ακόμα κόμμα», αλλά «μια προσπάθεια να πιέσουν το SPD σε βασικές θέσεις και προγραμματικές αρχές του κόμματος».

Ενας άλλος από τους πρωταγωνιστές, ο πρώην συνδικαλιστικός γραμματέας της πόλης Φιρτ, Τόμας Χέντελ, απέκλεισε εκλογική συνεργασία με το ΚΟΔΗΣΟ και λόγω του ότι αυτό συγκυβερνά με το SPD - στο Βερολίνο και στο Σβερίν - αλλά και γιατί το ΚΟΔΗΣΟ είναι ανατολικό κόμμα και δεν είναι σε θέση να συνδέσει ένα ευρύ αντιπολεμικό κίνημα».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ