Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην Κύπρο

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, δήλωσε ότι πολιτική της χώρας του είναι να στηρίξει στην πράξη την πλήρη εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν» και να διασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων από τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο Μ. Κλόσον, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση Αμερικανών βουλευτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατανοεί πως οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την εφαρμογή της διευθέτησης και πρόσθεσε πως το «σχέδιο Ανάν» θα είναι λειτουργικό και θα προσφέρει στους Κύπριους ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον, γεμάτο ευημερία.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά το σχέδιο αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Σημείωσε πως έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου και θα διασφαλίσει ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπογράμμισε πως μια διευθέτηση δεν πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί στην πράξη, κάτι που σημαίνει ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια που άφησαν το 1974, ότι εδάφη θα επιστραφούν, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να μπορέσουν να ζήσουν μαζί ειρηνικά και με ασφάλεια». Οπως είπε, ο ίδιος είχε τις τελευταίες δύο βδομάδες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατανοεί πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εφαρμογή της διευθέτησης, εάν αυτό επιλέξουν οι Κύπριοι όταν ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα».

Σε σχόλιο ότι υπάρχει τάση υπέρ του «όχι», ο Μ. Κλόσον είπε πως αυτό αποτελεί επιλογή των Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές Porter Goss, Ray LaHood και Ruben Hinojosa είχαν μια ευρεία συζήτηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την κατάσταση στην Κύπρο και ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου καθώς και η κοινή τους προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πάουελ με Κύπριους πολιτικούς

Το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες το πρωί ο Κόλιν Πάουελ με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Δ. Χριστόφιας εξήγησε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Κ. Πάουελ μετέφερε τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης και διαβεβαίωσε τον Δ. Χριστόφια ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί με τους συνεργάτες του.

Ο Κ. Πάουελ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, υπό την ιδιότητά του ως πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών του επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης στον Γ. Βασιλείου την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην εφαρμογή του «σχεδίου Ανάν».

Ο Κ. Πάουελ είχε επικοινωνήσει επίσης με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ