Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ναι» εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος»

Ενα «ισορροπημένο» και «κομψό» ναι στο σχέδιο Ανάν αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τελική θέση του Κ. Καραμανλή στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, καθώς μάλλον αποκλείεται το «όχι» για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «συμβιβάσει» από τη μια τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ που αξιώνουν ένα «καθαρό ναι» και από την άλλη τη σχεδόν καθολική αντίθεση των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν. Παραμένει λοιπόν άγνωστο ποιο περιεχόμενο θα δώσει στην έννοια «εθνικό συμφέρον», που όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθορίζει τις αποφάσεις του.

«Από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα ακούσει όλες τις απόψεις και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και αμέσως μετά, με δήλωσή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αδυνατώντας να αγνοήσει τις απροκάλυπτες πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μεταφέρθηκαν από τον πρεσβευτή Τ. Μίλερ στη χτεσινή συνάντησή τους, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να αντιμετωπίσει θετικά το «συμβιβασμό» του σχεδίου Ανάν, αναδεικνύοντας τα «θετικά» σημεία του, ενώ θα επικαλεστεί και το - έωλο - επιχείρημα ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αμβλύνει τα «αρνητικά» σημεία του σχεδίου. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στις αρνητικές «συνέπειες» ενός «όχι» στη διεθνή κοινότητα, εννοώντας τον «αντίκτυπο» από τις ΗΠΑ από μια ενδεχόμενη «απειθαρχία» στις ρητές διαταγές τους.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής έχει στραμμένο το βλέμμα του τόσο στο ταξίδι του στο Λευκό Οίκο τον άλλο μήνα, όσο και στην «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει ανατεθεί ουσιαστικά στις ΗΠΑ. Το ταξίδι στις ΗΠΑ φρόντισε να «υπενθυμίσει» ο Τ. Μίλερ συνδέοντάς το μάλιστα με το Κυπριακό. «Συζητήσαμε για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το Κυπριακό», δήλωσε με νόημα εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι το σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο Κ. Καραμανλής δεν ανακοίνωσε την τελική του θέση αλλά έγινε συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων υπουργών για τα θετικά σημεία του σχεδίου και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε θέματα λειτουργικότητας, ύστερα από ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβολή των δημοψηφισμάτων, προσθέτοντας πως δεν έχει αντίρρηση εάν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές. Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου αν θα εκδοθεί σήμερα κοινό ανακοινωθέν ή όχι. «Κοινό ανακοινωθέν δε σημαίνει κατ' ανάγκη κοινές θέσεις», διευκρίνιζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Κ. Καραμανλής είχε προχτές το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα λεγόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου, τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην υπόθεση της Κύπρου.

«Yes» Μητσοτάκη

Μία ακόμα παρέμβαση υπέρ του «ναι» έκανε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, αξιώνοντας από τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν ένα καθαρό «ναι» στο σχέδιο Ανάν! Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» εξέφρασε το φόβο του ότι το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «δε θα έχει το πολιτικό θάρρος να πάρει μια απόφαση η οποία θα ερχόταν σε προφανή αντίθεση με τη διαφαινόμενη θέληση του κυπριακού λαού»(!), όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αναμένω, συνεπώς, ότι από το Συμβούλιο θα βγει μια «μεσαία» απόφαση, η οποία δε θα είναι ούτε «ναι» ούτε «όχι», πρόσθεσε. Αφήνοντας αιχμές κατά της γραμμής του Κ. Καραμανλή είπε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι, απλώς, θα αποδεχτούμε και θα συμπορευτούμε με την οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο κυπριακός λαός». Χαρακτήρισε ακραίο το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ δε δίστασε άλλη μια φορά να καταφύγει στην κινδυνολογία επισημαίνοντας ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα χειροτερέψει τις σχέσεις της Λευκωσίας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και με τον ΟΗΕ. «Θα βρεθεί απομονωμένη», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ