Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Αναβολή δημοψηφίσματος και «διόρθωση» του «σχεδίου Ανάν»

Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα

Eurokinissi

Με ποσοστό 64,8% των αντιπροσώπων της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, το ΑΚΕΛ υιοθέτησε χτες την εισήγηση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, σημείωσε πως στη συνδιάσκεψη διευκρινίστηκε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναβολή, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το «σχέδιο Ανάν».

Πιο συγκεκριμένα, σε 1.694 ψηφίσαντες αντιπροσώπους, η εισήγηση της ΚΕ του ΑΚΕΛ ψηφίστηκε από 1.097, ποσοστό 64,8%. Κατά της απόφασης ψήφισαν 582 αντιπρόσωποι, ποσοστό 34,3%. Υπήρξαν επίσης 11 αποχές, 3 άκυρα και 1 λευκό.

Στην εισήγηση που παρουσίασε λίγες ώρες πριν, ενώπιον της έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δ. Χριστόφιας, ανακοίνωσε την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, με στόχο την αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου στο λαό και την περαιτέρω διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του «σχεδίου Ανάν» στο δημοψήφισμα.

Οπως διαπίστωσε, η πρόταση του ΑΚΕΛ «δεν έπεσε στο κενό», αλλά «αντίθετα έχει δημιουργήσει κινητικότητα». Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δε συμμερίζεται την άποψη ότι η παρούσα ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι η τελευταία, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «μετά από ένα καινούριο αδιέξοδο - για το οποίο σίγουρα θα καταλογιστούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδεχόμενα θα εισπράξουν επαίνους - θα υπάρξουν αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις, που δεν πρέπει να υποτιμούμε».

Ειδικότερα σχετικά με την έκκληση για αναβολή των δημοψηφισμάτων, είπε πως με την αναβολή, το ΑΚΕΛ «δε στοχεύει στον ενταφιασμό του σχεδίου Ανάν». «Θέλουμε, πρόσθεσε, να δοθεί ευκαιρία ενός νηφάλιου διαλόγου γύρω από το σχέδιο Ανάν, ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στο λαό αντικειμενικά το περιεχόμενό του χωρίς δαιμονοποιήσεις και χωρίς ωραιοποιήσεις». Και συμπλήρωσε: «Ζητούμε την αναβολή ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να διορθωθούν κάποιες λανθασμένες πρόνοιες που προκαλούν λειτουργικά προβλήματα έτσι που η επόμενη των δημοψηφισμάτων να μας βρει ακόμα πιο έτοιμους για τη λύση».

Στη συνέχεια ανέφερε πως εάν ο στόχος του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας «είναι πραγματικά η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και όχι απλώς η επίρριψη ευθυνών, ή η διευκόλυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, πρέπει και εκείνοι, όπως και εμείς, να έχουν ως στόχο ένα "ναι" και από τις δυο κοινότητες. Ας εργαστούν για να δημιουργηθεί η ευκαιρία αυτού του "ναι" και στις δυο κοινότητες».

Ο Δ. Χριστόφιας προχώρησε σε ανάλυση των «θετικών στοιχείων» του «σχεδίου Ανάν» Νο5, όπως «την επανένωση της Κύπρου, τον τερματισμό της κατοχής με σταδιακή αποχώρηση 39.000 περίπου κατοχικών στρατευμάτων, την επιτάχυνση της επιστροφής 85 με 90 χιλιάδων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στους αποτελεσματικούς μηχανισμούς ξεπεράσματος αδιεξόδων που δεν υπήρχαν στο Σύνταγμα του 1960, καθώς και στη μείωση της μεταβατικής περιόδου σε 45 μόνο μέρες».

Αναφέρθηκε και «στα αρνητικά του σχεδίου», επισημαίνοντας «τη μη ικανοποιητική ρύθμιση της πτυχής της ασφάλειας, την παραμονή κάπου 60 με 70 χιλιάδων εποίκων, την ύπαρξη μόνιμης παρέκκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία προνοεί ότι η μόνιμη εγκατάσταση μη ομιλούντων την τουρκική γλώσσα στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο δε θα υπερβαίνει το ένα τρίτο του πληθυσμού του, καθώς και την παραμονή στρατευμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία». Και παραδέχτηκε ότι η πολυπλοκότητα πολλών διατάξεων της λύσης, οι ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν, εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους.

Αναφερόμενος γενικά στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «πάντοτε λέγαμε - και εμείς ως ΑΚΕΛ το εννοούσαμε - ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός». Και συνέχισε: «Οι θιασώτες του "Οχι" εκμεταλλεύτηκαν το κενό που αντικειμενικά δημιουργούσε τόσο ο δικός μας προβληματισμός όσο και άλλων, για να παρουσιάσουν και μάλιστα με τα πιο μελανά χρώματα τις αρνητικές και μόνο πτυχές του σχεδίου». Και παραδέχτηκε πως «είναι προφανές ότι το κλίμα που επικρατεί, έστω και αν το ΑΚΕΛ ταχθεί υπέρ του "Ναι", δεν πρόκειται να αναστραφεί μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος».

Καταλήγοντας ο Δ. Χριστόφιας, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ κοιτάζει «κατάματα τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» και «δεν έχουμε τίποτε για το οποίο να ντρεπόμαστε». Και συμπλήρωσε: «Αντίθετα σήμερα, 63 χρόνια από την ίδρυση του τιμημένου ΑΚΕΛ, αισθανόμαστε υπερηφάνεια για το Κόμμα μας, τους αγώνες του, για τις θυσίες που έδωσε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ