Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Τι ετοιμάζουν με το νέο «Καποδίστρια»

Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν διακαώς ένα νέο «Καποδίστρια». Είναι η συνέχεια του πρώτου σχεδίου που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων σε όλη τη χώρα και το οποίο ξεκίνησε το 1997. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός από το συνέδριο του κόμματός του ανακοίνωσε τα σχέδια της ΝΔ για το δεύτερο «Καποδίστρια»... Το σχέδιο που υπάγεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο αλλαγής στη διοικητική δομή της χώρας. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μιλήσει για μείωση των περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων. Για πέντε περιφέρειες έχει μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τις 13 που είναι σήμερα. Για λιγότερες κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Επίσης με το λεγόμενο μητροπολιτικό Καποδίστρια, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για 300-400 δήμους, ενώ στελέχη της ΝΔ έχουν πει πως δε χρειάζονται πάνω από 350-360 δήμοι. Και όλ' αυτά συνδέονται με την κατανομή των προγραμμάτων του Δ' ΚΠΣ, για επενδύσεις του κεφαλαίου.

Ετσι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να συντάξουν ένα διοικητικό «χάρτη», τέτοιο που με επιτελικό ρόλο στο κράτος και πέρασμα ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, θα διασπάσει σημαντικούς κοινωνικούς τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό διοικητική διαίρεση δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης της δράσης των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τόσο με τα έργα υποδομής, τα οποία θα τους παραχωρούν, όσο και με τομείς οικονομικής ανάπτυξης, όπως αγροτοτουρισμός, ενέργεια, εμπορευματικοί σταθμοί κλπ. Και βεβαίως με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία. Οι λιγότεροι δήμοι, νομαρχίες και περιφέρειες εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς μιλάμε για μια νέα δομή του αστικού κράτους. Και τα δύο κόμματα μιλούν για λιγότερο κράτος και «αποκέντρωση». Μια «αποκέντρωση» που στην ουσία είναι συγκέντρωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθούν οι εξής όροι:

  • Μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση.
  • Ευκολότερη πρόσβαση σε τομείς οικονομίας όπως ανάπτυξη νέων τομέων.
  • Αλλαγή παραγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. για τη μείωση της αγροτικής οικονομίας).
  • Ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού για την καλύτερη προώθηση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Λόγω της πληθυσμιακής συγκέντρωσης θα μεγαλώσει το αντικείμενο των μεγάλων δημοσίων έργων και θα αναλαμβάνουν την κατασκευή τους μόνο οι κολοσσοί του κλάδου.

Ηδη, οι δήμοι και οι νομαρχίες υλοποιούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και της προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων (υλοποίηση προγραμμάτων Υγείας - Πρόνοιας σε συνεργασία με χορηγούς, Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα της ακτοπλοΐας, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης περιβάλλον κ.ά.) γεγονός που έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα. Για να περάσουν όλες οι υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το κράτος στην Αυτοδιοίκηση (Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Πολιτισμός κ.ά.). Ηδη, υπάρχουν δομές και προγράμματα σε αυτή την κατεύθυνση. Δημοτικές επιχειρήσεις, συμβάσεις με ιδιώτες, προγραμματικές συμβάσεις κ.ά.

Τι λένε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι προτάσεις Καραμανλή που ακούστηκαν πρόσφατα, δεν απέχουν πολύ από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Παπανδρέου. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα κείμενα των δύο κομμάτων για το θέμα.

Στο πρόγραμμά της η ΝΔ, πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, μιλά για τη λεγόμενη «επανίδρυση του κράτους» και πως «η ριζική αναδιοργάνωση και ο πραγματικός εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, βασίζεται στη διαπίστωση και βαθιά επίγνωση ότι η σημερινή Δημόσια Διοίκηση αποτελεί τον κυριότερο περιοριστικό παράγοντα για την πρόοδο της χώρας». Εξηγεί πως «εκείνο που όλοι περιμένουν από το κράτος σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο, είναι να είναι μικρότερο στην οικονομία, αλλά καλύτερο και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες που παρέχει ή εγγυάται την παροχή τους (...) Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θέλει απλούς καθαρούς και σαφείς κανόνες και αρχές. Ιδίως το κράτος πρέπει να περιοριστεί σε αυτά και που υποχρεούται να κάνει».

Και προσθέτει: «Η στρατηγική επανίδρυση του κράτους και της διοίκησης στον 21ο αιώνα προϋποθέτει πάνω από όλα την παραδειγματική στροφή και την αλλαγή των σχέσεων του κράτους με την οικονομία της αγοράς και την κοινωνία πολιτών. Η στρατηγική αλλαγών που σχεδιάζουμε υπερβαίνει το θεσμικό μονοπώλιο του κρατικού παρεμβατισμού, προωθεί τη μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και την κοινωνία, καταπολεμά τη γραφειοκρατία στη διοίκηση και τη διαφθορά και ενισχύει την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση» (...)

Ακόμα, αναφέρει πως «ο ρόλος του κράτους που επιδιώκουμε είναι επιτελικός, ρυθμιστικός και κατευθυντήριος. Είναι επίσης επικουρικός, υποστηρικτικός και ελεγκτικός - διορθωτικός». Και προσθέτει πως θέλει «κυβέρνηση με λιγότερα υπουργεία και συλλογική λειτουργία. Αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού, περιορισμό του αριθμού των υπουργείων και τον σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους. (...) επιδιώκουμε κράτος ευέλικτο, λιγότερο δαπανηρό και ευέλικτο. (...) Και θα το πετύχουμε αυτό με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος αποσυγκέντρωσης και αποκρατικοποίησης».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη λήξη του συνεδρίου της ΝΔ, είπε ξεκάθαρα πως ανάμεσα στις «μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις στη νέα τετραετία» είναι η «ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης και η διαμόρφωση της νέας διοικητικής δομής της χώρας».

Λίγες μέρες μετά, την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό μίλησε «για τη συνέχιση του διαλόγου»,με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, για «τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας».

Ο Κ. Καραμανλής είχε εξηγήσει τι εννοεί «νέα διοικητική δομή της χώρας», στο προσυνέδριο του κόμματός του, στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Ιούνη, είχε πει: Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση στοχεύει σε πιο ισχυρές και - συνεπώς - πιο αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές, πιο διαφανείς στη λειτουργία τους αυτοδιοικητικές μονάδες. Μονάδες που με τη στήριξη της Πολιτείας, την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τις μητροπολιτικές συνεργασίες».

Η «ισχυροποίηση» και η «αποκέντρωση» του ΠΑΣΟΚ

Ας δούμε τι λέει το ΠΑΣΟΚ. Στο πρόγραμμά του αναφέρει: «Διαμορφώνουμε μια απλή - ευδιάκριτη - αποκεντρωμένη δομή σε τρία επίπεδα με τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

  • Επιτελική κυβέρνηση με λιγότερα υπουργεία, με κύρια αποστολή την παραγωγή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών, απαλλαγμένα από τοπικές και περιφερειακές λειτουργίες. Οι αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης διατηρούνται στα υπουργεία, που διαχειρίζονται αμιγώς εθνικές υποθέσεις (π.χ. εθνική άμυνα, ανασφάλεια, δημόσια οικονομικά, πολιτιστική κληρονομιά). Ολες οι άλλες δημόσιες λειτουργίες μεταφέρονται στα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης (περιφερειακής και τοπικής).
  • Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με μικρότερο αριθμό Περιφερειών, με τη μορφή τοπικής κυβέρνησης με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και αιρετό περιφερειάρχη. Η κύρια αποστολή της είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που της ανατίθενται (παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.ο.κ.). Οι Νομαρχίες λειτουργούν με τη μορφή «Νομαρχιακών Διαμερισμάτων» της οικείας Περιφέρειας.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση (300-400 ισχυροί Δήμοι που θα προκύψουν ύστερα από νέο κύμα συγχωνεύσεων) με κύρια αποστολή - πέρα από το κεκτημένο της τοπικής ανάπτυξης - την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Στη σημερινή εποχή ό,τι χρειάζεται ο πολίτης (π.χ. Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Απασχόληση, Επενδύσεις, Πολιτισμό, Πολεοδομικό Σχεδιασμό, Αθλητισμό κλπ) πρέπει να το βρίσκει στο Δήμο του. Επίσης θα προωθήσουμε παράλληλα την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων με την πρόβλεψη γενναίας φορολογικής αποκέντρωσης, που θα συνοδεύεται από ελεγκτικούς μηχανισμούς (διοικητικούς και κοινωνικούς) διαχείρισης του δημοτικού χρήματος».

Σε άλλο σημείο του προγράμματος υπάρχει η εξής αναφορά: «Φέρνουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες δίπλα στον πολίτη που τις χρειάζεται. Οι αρμοδιότητες και οι πόροι μεταφέρονται σε τοπικό επίπεδο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο». Και εξηγεί τι εννοεί, μεταξύ άλλων, με αυτές τις αρμοδιότητες: «Δημιουργία Τοπικών Συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΣΠΦΥ) που θα πιστοποιούνται από το υπουργείο Υγείας και που θα λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας, και αργότερα της Αυτοδιοίκησης». Προσθέτει, ακόμα την... ανάγκη «συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Σε ένα άλλο κείμενο του ΠΑΣΟΚ, στην «εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου στο Εθνικό Συμβούλιο για την Αυτοδιοίκηση και τις Δημοτικές εκλογές» υποστηρίζεται: «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί, με το δικό της αυτοτελή και σημαντικό ρόλο, στις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν: «Στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία και τον πολιτισμό, στις μεταφορές, στη νέα γενιά και στον αθλητισμό, στις νέες τεχνολογίες, στους μετανάστες»... δηλαδή παντού!

Στο ίδιο κείμενο εξηγείται και ο ρόλος του επιτελικού κράτους: «Το κεντρικό κράτος πρέπει να εξελιχθεί σε ένα κράτος στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, που ασκεί συγκεκριμένες επιτελικές αρμοδιότητες. Σε εθνικό επίπεδο προτείνουμε την αλλαγή της δομής του κράτους με συγχωνεύσεις και ευρείες αναδιατάξεις τομέων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ